DN: Ruotsissa 42 alueloukkausta viidessä vuodessa – "Venäjän lennot tungettelevia"

Ruotsin hallitus päätti lokakuussa, että ilmatila- ja aluevesiloukkauksista kerrotaan aiempaa avoimemmin.

Ulkomaat
Venäjän ilmavoimien IL-76 kuljetuskone
Venäjän ilmavoimien IL-76 kuljetuskoneIlmavoimat

Vieraat vallat ovat syyllistyneet Ruotsin alueen loukkaamiseen 42 kertaa viiden viime vuoden aikana. Useimmin ilmatilaloukkauksiin on syyllistynyt Yhdysvallat, seitsemän kertaa. Toisena alueloukkauksissa on Venäjä kuudella kerralla, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin puolustusministeri pitää ongelmallisimpina Venäjän tekemiä ilmatilaloukkauksia – etenkin silloin, kun venäläiset sotakoneet lentävät signaalilähettimet suljettuina. Silloin ne eivät näy siviililennonjohdon tutkissa.

– Venäjän lennot ovat tungettelevia ja yllyttäviä. Signaalilähettimen sulkeminen ei ole sama asia kuin rajan loukkaaminen, mutta se on ilmiö, jonka voi liittää turvallisuustilanteeseen, puolustusministeri Peter Hultqvist sanoo DN:lle.

Ruotsin hallitus päätti lokakuussa, että ilmatilaloukkauksista kerrotaan aiempaa avoimemmin.

– Kerromme loukkauksista vähentääksemme arvuuttelua siitä, mitä tapahtuu ja miten Puolustusvoimat toimii. Uskon, että se on myönteistä Ruotsille ja voi lisätä yleisön luottamusta, Hultqvist sanoo.

Kymmenen aiemmin tuntematonta tapausta

Ruotsissa vain kolmesta näistä ilmatilaloukkauksista on kerrottu julkisesti. Niissä venäläiset hävittäjät loukkasivat Ruotsin ilmatilaa kahdesti ja amerikkalainen signaalitiedustelukone kerran. (Katso faktalaatikko.)

DN on selvittänyt kymmenen aiemmin tuntematonta tapausta. Tiedot perustuvat Ruotsin puolustusvoimien raportteihin, jotka on yhä osittain julistettu salaiseksi.

DN:n mukaan ilmatilaloukkausten motiivina on useimmiten välinpitämättömyys. Suurvallat eivät vain ole pyytäneet lupaa lentää Ruotsin ilmatilaan.

6. kesäkuuta 2012. Amerikkalainen Lockheed C-5 Galaxy -rahtikone loukkaa Ruotsin ilmatilaa matkalla itään.

13. marraskuuta 2012. Kaksi venäläistä Iljušin Il-76 -kuljetuskonetta loukkaa ilmatilaa matkalla länteen.

15. marraskuuta 2012. Kaksi Il-76 -kuljetuskonetta lentää Ruotsin ilmatilassa länteen.

4. helmikuuta 2013. Venäläinen Antonov An-124 -kuljetuskone.

10. kesäkuuta 2013. Amerikkalainen Boeing KC-135 -tankkauskone ja neljä Fairchild-Republic A-10 Thunderbolt II -taistelukonetta.

18. kesäkuuta 2013. Venäläinen sotalaiva laskee mereen laivaveneen lähellä Ruotsin aluevesiä. Korvetti HMS Karlstad huomaa laivaveneen ja arvioi, että se todennäköisesti loukkasi Ruotsin aluevesiä.

18. toukokuuta 2014. Amerikkalainen Boeing 767-300 -matkustajakone.

27. tammikuuta 2015. Amerikkalainen kone, jonka tyyppi ei ole tiedossa, lensi Lounais-Ruotsin yllä ilman lupaa.

6. huhtikuuta 2015. Amerikkalainen RC-135 -tiedustelukone on matkalla kohti Ruotsin ilmatilaa. Se kääntyy, kun siihen otetaan yhteyttä.

26. kesäkuuta 2015. Amerikkalainen Sikorsky SH-60B Seahawk -helikopteri loukkaa Ruotsin ilmatilaa eteläisellä Itämerellä.

DN:n mukaan sekä Venäjä että Yhdysvallat ovat syyllistyneet ainakin kerran arvoituksellisempaan ilmatilanloukkaukseen. Venäjän osalta kyseessä on sotalaiva, joka ankkuroi lähelle Ruotsin aluevesirajaa kesäkuussa 2013. On epäselvää, miksi laiva oli niin lähellä Ruotsin aluevesiä ja laski mereen laivaveneensä.

Yhdysvaltalainen kone puolestaan lensi luvatta Lounais-Ruotsin yllä tammikuussa 2015. Koneen miehistö vastasi ruotsalaisten radioyhteyteen, mutta väitti, että kyseessä ei ollut valtiollinen lento.

Ruotsi määrittelee niin sotilas- kuin siviilikoneetkin valtiollisiksi, jos ne ovat vieraan vallan omistamia tai käytössä. Ruotsi ei ole pystynyt määrittelemään koneen tyyppiä.