Komeetalle laskeutuneen Philaen jouluyllätys: heräsi yllättäen horroksestaan

Rosetta-luotaimen kuolleeksi kuviteltuun Philae-laskeutumisalukseen saatiin maanantain ja tiistain välisenä yönä yhteys ensi kertaa sitten heinäkuun.

Kotimaa
Philae-laskeutuja komeetan pinnalla.
Philae-laskeutuja komeetan pinnalla.Esa

67P-Tshurjumov-Gerasimenko -komeetalle vuosi sitten laskeutuneeseen Euroopan avaruusjärjestö Esan Philae-laskeutumisalukseen on saatu yhteys viiden kuukauden tauon jälkeen. Kymmenen sekuntia kestänyt yhteys saatiin tiistain vastaisena yönä kello kolmen aikaan, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

– Sieltä on tänään saatu 51 pakettia. Ainakin yksi lähetin ja vastaanotin toimii siis yhä, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Minna Palmroth.

Philae laskeutui Rosetta-luotaimesta komeetalle marraskuussa ja alkoi tehdä siellä kokeita. Viestiyhteys Maahan kesti 60 tuntia. Laskeutujaan saatiin kesällä yllättäen yhteys muutamaan otteeseen, mutta sen jälkeen siitä ei ole kuulunut mitään. Palmrothin mukaan moni epäilikin laskeutujan lopettaneen jo toimintansa kokonaan.

– Lähestulkoon uskomatonta, mutta niin se vaan siellä toimii edelleen.

Suomi vahvasti edustettuna

Laskeutumisalus on jatkanut tietojen keruuta, vaikkei siihen ole saatu yhteyttä.

– Ilmatieteen laitoksen 1990-luvulla kehitetty massamuisti on ollut tärkeässä roolissa missiossa. Siellä se on kerännyt dataa ympäristömuuttujista, vaikkei siihen ole saatu yhteyttä, Palmroth iloitsee.

Palmrothin mukaan seuraavaksi aletaan analysoida tietoja, jotka Philae lähetti.

– Se varmasti kestää taas hetken aikaa. Esa varmaankin tiedottaa lähipäivinä, mitä sieltä on löytynyt.