Miljoona ihmistä on tullut Euroopan etelärajojen yli tänä vuonna

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön mukaan kuuteen Etelä-Euroopan maahan on tullut yli miljoona pakolaista ja siirtolaista vuonna 2015. Välimereen on hukkunut 3700 ihmistä.

Ulkomaat
Kreikan saarille on tullut yli 800 000 ihmistä Turkista Välimeren yli tänä vuonna. Kuva on Lesboksen saarelta lokakuulta.
Kreikan saarille on tullut yli 800 000 ihmistä Turkista Välimeren yli tänä vuonna. Kuva on Lesboksen saarelta lokakuulta.Filip Singer / EPA

Välimeren ja Euroopan etelärajojen yli on tullut yli miljoona pakolaista ja siirtolaista tänä vuonna, Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM kertoo.

Miljoonan tulijan rajapyykki ylittyi järjestön mukaan maanantaina. Heistä yli 800 000 tuli vaarallista merireittiä Turkista Kreikkaan ja maitse vain 3,5 prosenttia. Välimeren yli pyrkineistä lähes 3 700 kuoli tämän vuoden aikana.

Sotaa, vainoa ja köyhyyttä pakenevia on tullut Eurooppaan tänä vuonna ennennäkemättömän paljon. Tulijoita on neljä kertaa enemmän kuin viime vuonna.

– Meidän on toimittava. Siirtolaisuuden täytyy olla laillista ja turvallista kaikille osapuolille, siirtolaisuusjärjestön johtaja Willian Lacy Swing sanoi järjestön lausunnossa.

Osa maailmanlaajuista pakolaiskriisiä

Puolet tulijoista on paennut Syyriasta, 20 prosenttia Afganistanista ja seitsemän prosenttia Irakista. Syyriassa käydään veristä sisällissotaa, ja turvallisuustilanne on heikentynyt osassa Afganistania ja Irakia.

Pakolaisten tulo Eurooppaan on osa maailman yhä pahenevaa pakolaiskriisiä. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi viime viikolla, että sotaa ja vainoa pakenevia on jo selvästi yli 60 miljoonaa.

Siirtolaisuusjärjestön tiedottaja Joel Millmanin mukaan on kuitenkin mahdotonta arvioida, jatkuvatko siirtolais- ja pakolaismäärät samanlaisina myös ensi vuonna.

– Se riippuu monesta asiasta Syyrian sisällissodan ratkaisusta ja toimenpiteistä, joita Euroopan rajavalvonnassa harkitaan. Me toivomme, että ihmisiä kohdellaan arvokkaasti, Millman sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Turvapaikkaa hakenut yli miljoona

Turvapaikkaa Euroopasta on hakenut jo selvästi yli miljoona ihmistä tänä vuonna. Saksassa on rekisteröity miljoona ja Ruotsissa ainakin 150 000 turvapaikanhakijaa.

Luvut eivät kuitenkaan ole suoraan verrattavissa. Siirtolaisuusjärjestö on laskenut vain Eurooppaan eli Kreikkaan, Italiaan, Espanjaan, Maltalle, Kyprokselle ja Bulgariaan tulleiden määrän.

Turvapaikanhakijoita on kuitenkin tullut jonkin verran myös muita reittejä, kuten Venäjältä. Lisäksi Balkanilta on tullut turvapaikanhakijoita. Ainakin jotkut tänä vuonna turvapaikkaa hakeneista ovat ylittäneet Välimeren jo viime vuonna.

Yle on koostanut Euroopan pakolaiskriisin hurjan vuoden tapahtumia kuvien, videoiden ja grafiikan avulla.

Lähteet: AP, Reuters