Vaasan jalkapallostadionin kustannukset karkasivat käsistä

Vaasaan rakenteilla oleva jalkapallostadion tulee paljon odotettua kalliimmaksi. Kaupunginvaltuusto ja -hallitus ovat seuranneet sivusta, kun alunperin 11,5 miljoonan euron stadionin kustannukset ovat paisuneet jo 16,5 miljoonaan.

urheilu
Vaasan jalkapallostadionin rakennustöitä.
Vaasan kaupunki

Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seppo Rapo (kok.) sanoo suoraan, että stadionin kustannusten valtavaa nousua on vaikea perustella vaasalaisille veronmaksajille.

Kiusallisinta kaupungin päättäjien kannalta on se, että kaupunginhallitus ja -valtuusto ovat olleet tilanteesta pahasti ulkona.

Jo vuosi sitten kaupungin talotoimen johtokunnan pöytäkirjassa todetaan, että stadion tulee maksamaan 13,5 miljoonaa euroa. Sitä kaupunginhallitus ei ole noteerannut.

– On itse kunkin aktiivisuudesta ja ajankäytöstä kiinni, ehtiikö käydä kaikki (pöytäkirjat) läpi. Henkilökohtaisesti en ehtinyt perehtyä asiaan, selittää Rapo.

Kaupunginhallitus ja -valtuusto ovat siis olleet siinä uskossa, että stadion tulee maksamaan 11,5 miljoonaa euroa. Nyt kustannusarvio on jo 16,5 miljoonaa euroa.

Viimeisenä niittinä puukatsomon remontti

Merkittävä osa kustannusten noususta selittyy sillä, että stadionin toimisto- ja ravintolatilat rakennetaan valmiiksi heti. Alun perin ne piti jättää tilojen tulevien vuokraajien viimeisteltäväksi ja kalustettavaksi. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kahden miljoonan euron lisäinvestoinnin, koska ratkaisua pidetään kokonaistaloudellisesti edullisena.

Kustannuksia kasvattavat lisäksi kunnallistekniset työt ja viimeisenä "yllätyksenä" suojellun puukatsomon remontoiminen. Vaikka puukatsomossa on tarkoitus tehdä vain aivan välttämättömät korjaukset, nielee sekin kymmeniä tuhansia euroja.

Ymmärrän, että kansa on tuohtunut, ja vaikea tätä on itsenikin hyväksyä.

Seppo Rapo

Seppo Rapolle katsomon korjaus ei tullut yllätyksenä.

– Olen tiennyt pitemmän aikaa, että nämä kustannukset eivät sisälly alkuperäiseen 11,5 miljoonaan.

Jalkapallostadionin kustannusten nousu on herättänyt vilkasta keskustelua vaasalaisten keskuudessa. Päätöksenteon ontuminen osuu päättäjien kannalta huonoon kohtaan, kun samaan aikaan kaupungista lakkautetaan mm. kouluja ja leikataan kuntalaisten peruspalveluista.

– Ymmärrän että kansa on tuohtunut ja vaikea tätä on itsenikin hyväksyä. Ajattelen kuitenkin niin, että valmiiksi on rakennettava jos kerran on aloitettu. Se on perustelu, olkoonkin että ei kovin hyvä perustelu.