Etteikö maailmaan mahtuisi hyviä uutisia? Katso Ylen ulkomaantoimittajien lista

Yle Maailman ulkomaantoimittajat kertovat, mitä hyviä uutisia kulunut vuosi toi mukanaan.

Iranin ydinsopimus, ebolaepidemian kukistaminen, saudinaisten äänioikeus ja Pariisin ilmastosopimus olivat vuoden 2015 hyviä uutisia. Kuva: EPA

Suolapulssi paransi Itämeren tilaa, maailman valtiot pääsivät sopuun ilmastonmuutoksen hidastamisesta ja saudinaiset äänestivät ensimmäistä kertaa vaaleissa. Yle Maailman ulkomaantoimittajat pohtivat kuluneen vuoden hyviä uutisia, ja listalle kertyi monta asiaa, jotka tekivät maailmasta tänä vuonna paremman.

Yksi uutinen oli ylitse muiden. Kolme toimittajaa oli sitä mieltä, että vuoden paras uutinen oli historiallinen sopimus Iranin ydinohjelmasta. Lue alta vuoden hyvät uutiset ja toimittajien perustelut.

Itämeren tila muuttumassa paremmaksi

Mies seisoo rantakalliolla Itämeren ääressä. Kuva: Arja Lento / Yle

Jyrki Saarikoski:Paras uutinen vuonna 2015 oli se, ettäItämeren tilanäyttää vihdoin kehittyvän parempaan suuntaan. Pietarin jätevedet on saatu hallintaan ja Tanskan salmien kautta saatu suolapulssi hapettaa vettä.

Kesäisin liikun Suomenlahdella, eikä sinileväkukintoja viime veneilykaudella juuri osunut kohdalle. Ongelmia riittää silti myös jatkossa – meri on rehevöitynyt ja levälauttoja on odotettavissa. Hyvä kehitys osoittaa kuitenkin että Itämeri on yhä pelastettavissa.

Ilmastosopimus syntyi

195 valtiota hyväksyi ilmastosopimuksen Pariisissa 12. joulukuuta. Kuva: Christopher Petit Tesson / EPA

Jaana Kanninen:Uuden ja kattavanilmastosopimuksen syntyminenoli vuoden tärkein hyvä uutinen. Sitä voi luonnehtia jopa vuosikymmenen tärkeimmäksi uutiseksi. Kaikki maat sitoutuivat ilmastonmuutoksen torjumiseen joulukuussa Pariisissa tehdyllä sopimuksella.

Pitkän tähtäimen tavoitteena on, että ilmakehän lämpeneminen pysähtyisi puoleentoista celsiusasteeseen. Puheenjohtajamaan Ranskan lähes mahdottomalta tuntuneen diplomaattisen urakan voittokulkua oli huikeata seurata toimittajana paikan päällä.

Iranin ydinohjelmasta sovittiin

Iranilaisnaiset juhlivat ydinsopua Teheranissa myöhään tiistaina. Kuvassa Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif. Kuva: Atta Kenare / AFP

Mika Mäkeläinen:Mielestäni vuoden paras uutinen oli sopimusIranin ydinohjelmasta. Sopimus ainakin jarruttaa Iranin kykyä ydinaseen kehittämiseen. Se paransi kertaheitolla Iranin suhteita muihin maihin ja auttaa Iranin avautumisessa. Sopimus oli harvoja myönteisiä uutisia Lähi-idästä.

Antti Kuronen: Iranin ydinohjelmasta päästiin sopuun neuvotteluteitse. Etenkin Yhdysvaltojen ja Iranin välejä vuosikausia hiertänyt kiista on pahimmillaan uhannut kärjistyä sotilaalliseksi konfliktiksi.

Nyt onnistuttiin diplomatian keinoin ratkomaan yksi kansainvälisen politiikan pahimmista konflikteista. Iranin vastaisia talouspakotteita voidaan purkaa, ja kansainvälinen yhteisö voi tehokkaammin valvoa Iranin toimia, jottei se kehittäisi ydinasetta.

Pauli Lahti: Minä nostan vuoden 2015 uutiseksi Iranin ydinsopimuksen. Kesällä allekirjoitettu sopimus päätti toistakymmentä vuotta jatkuneen vihanpidon lännen ja Iranin välillä. Se oli maailmanrauhan kannalta merkittävä asia. Samalla se oli vahva osoitus siitä, miten kansainvälisen diplomatian keinoin voidaan saavuttaa tuloksia toivottoman tuntuisista lähtökohdista huolimatta.

Kiinalainen toisinajattelija sai passin

Ai Weiwei Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Ulla-Maija Hamunen:Minua koskettanut vuoden hyvä uutinen tulee Kiinasta. Kiinan korruptiota ja epäoikeudenmukaisuutta kuvaavanykytaiteilija Ai Weiweisai heinäkuussa passinsa takaisin.

Vaikka Kiina pitää toisinajattelijansa tiukassa otteessa, se ei voi heitä täysin vaientaa. Uutistoimittajana kadehdin Ain kykyä kertoa oleellisen niin, että se pysäyttää ja panee miettimään.

Syyrian rauhanprosessi eteni

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon (vas.), Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov New Yorkissa. Kuva: Jewel Samad / AFP / Lehtikuva

Mikko Leppänen:Mielestäni tämän vuoden paras uutinen on YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntäpäätöslauselmalle Syyrian rauhanprosessin käynnistämisestä. Päätös antaa toivoa, että lähes viisi vuotta kestänyt sisällissota saataisiin loppumaan. Se luultavasti helpottaisi myös Euroopan pakolaiskriisiä.

Epävarmuustekijöitä on tietysti vielä paljon. Voi olla, että homma menee kiville heti tammikuussa, mutta toistaiseksi toivo elää.

Naiset saivat äänioikeuden Saudi-Arabiassa

Ehdokkaaksi paikallisvaaleissa asettautunut Aljazi al-Hussaini esitti ehdokaslupakirjaansa Diriyahin kaupungissa Saudi-Arabiassa 29. marraskuuta. Kuva: Fayez Nureldine / AFP

Päivi Kerola:Saudi-Arabiassa naiset pääsivät tänä vuonnaensimmäistä kertaa äänestämään, ja paikallisvaltuustoihin yllättäen myös valittiin parisenkymmentä naista. Molemmat asiat tekivät joulukuun vaaleista historialliset.

Saudi-Arabia on tietysti edelleen perin juurin ahdasmielinen, epädemokraattinen takapajula, mutta ainakin yhtä ovea on nyt raotettu.

Myanmarissa askel kohti demokratiaa

NLD:n kannattajat osoittivat suosiotaan lokakuussa Mandalayssa. Kuva: Hein Htet /EPA

Heikki Heiskanen:Mielestäni vuoden 2015 parhaisiin uutisiin voi lukea kaakkoisaasialaisenMyanmarin marraskuiset parlamenttivaalit, joissa vuoden 1991 Nobelin rauhanpalkinnon saajan Aung San Suu Kyin NLD-puolue sai murskavoiton. Tämä oli tärkeä askel matkalla sotilasvallasta siviilihallintoon.

Tiellä on edelleen monia mutkia, ja Myanmarin syrjityn muslimiväestön kohtelu on tärkeä koetinkivi.

Miljardöörit lupasivat isoja lahjoituksia

Kuva: Allyson Magda / Facebook / EPA

Paula Tapiola:Vuoden hyviin uutisiin kuuluvat mielestäni kaksi miljardiluokan lahjoitusta hyväntekeväisyyteen. Saudi-Arabian prinssi Alwaleed bin Talal lupasi lahjoittaa koko lähes 30 miljardin euron omaisuutensa kriisiapuun, naisten aseman parantamiseen sekä kulttuurien välisen ymmärryksen lisäämiseen.

Facebookin perustaja Mark Zuckerberg lupasi puolestaan lahjoittaa 99 prosenttia Facebook-osakkeistaan, jotta maailmasta tulisi tasa-arvoisempi paikka kaikille lapsille. Osakkeiden arvo on tällä hetkellä reilut 42 miljardia euroa.

USA:n ja Kuuban välit kohenivat

Katukuvaa Kuuban pääkaupungista Havannasta. Kuva: Alejandro Ernesto / EPA

Mikko Kuusisalo:Yksi vuoden parhaista uutisista on se, ettäYhdysvallat ja Kuubaovat viimein alkaneet normalisoimaan välejään. Erityisen hyvä uutinen se on ainakin niille miljoonille kuubalaisille, joiden elintaso paranee todennäköisesti huomattavasti kunhan kauppasaartokin saadaan purettua ja joiden elämästä tulee parhaassa tapauksessa muutenkin vapaampaa.

Erityisen hyvää on myös se, että uutinen on esimerkki siitä, että kymmeniä vuosia jatkunut kansainvälinen pattitilanne voidaan ratkaista, kunhan vain tahtoa on. Se antaa toivoa myös muiden maailman kriisien ja ristiriitojen ratkaisulle.

Ebola talttui

WHO on julistanut Liberian vapaaksi ebolasta kahdesti. Kuva: Ahmed Jallanzo / EPA

Tom Kankkonen:Ebolan talttuminen Länsi-Afrikassa.Sierra Leonejulistettiin vapaaksi Ebolasta marraskuun alussa ja myösGuineassajaLiberiassatilanne näyttää olevan hallinnassa.

Kansainvälisillä ja kansallisilla ponnistuksilla vaarallinen tauti saatiin lopulta kuriin.