Sienikausi jatkuu aina vain – vielä tapaninpäivänäkin voi löytää metsästä hyvän saaliin

Loppuvuonna ruuanlaitto vastapoimituista sienistä voi onnistua, sillä metsästä saattaa yhä löytyä ainakin suppilovahveroita. Päättymäisillään oleva vuosi on ollut sienestämisen näkökulmasta paikoin eriskummallinen: esimerkiksi elokuun lämpö ja kuivuus vaikuttivat syksyn sienisatoon.

Suppilovahverot pärjäävät myös kylmässä säässä. Kuva: YLE Raine Martikainen

Jos nyt suuntaa sienimetsään, takaisin ei tarvitse tulla tyhjin käsin. Ainakin osassa Suomea sienestäjä voi löytää suppilovahveroita.

Suojeluasiantuntija Tea von Bonsdorff Luonnontieteellisestä museosta sanoo, että muitakin syötäväksi kelpaavia sieniä saattaa löytyä, kuten kantarelleja ja vaaleaorakkaita.

Marttaliiton varatoiminnanjohtaja Asta Kuosmanen kävi omilla sieniapajillaan Sipoossa joulua edeltäneellä viikolla.

– Sienet olivat pieniä ja hieman kalpeita, mutta kyllä niitä ainakin yhden kastikkeen verran löytää. Viime vuonna olin sienimetsässä uudenvuodenaattona, Kuosmanen kertoo.

Päättymäisillään oleva vuosi on ollut sienestämisen näkökulmasta paikoin eriskummallinen.

– Suppilovahveroita ei ollut syksyllä silloin kun niitä olisi pitänyt olla. Mutta nyt niitä on, sanoo asiantuntija Pertti Salo Luonnontieteellisestä museosta.

Luonnonvarakeskuksen mukaan viime kesänä heinäkuusta tuli hyvä sienikuukausi, sillä helteitä ja kuivaa kautta ei tullutkaan.

Sen sijaan elokuun puolivälissä lämpötilat nousivat ja metsässä humuskerros kuivui. Kuivuuden takia elokuun loppupuolelta lähtien monien ruokasienten itiöemät pääsivät kuivumaan.

Loppuvuoden sienimetsässä yksi huono puoli

Luonnonvarakeskuksen katsauksen mukaan syyskuun alussa vettä satoi, mutta sienirihmastot eivät silti aktivoituneet tuottamaan itiöemiä.

Myöhäissyksyn sieniin kuuluvia suppilovahveroita löytyi pieniä määriä elokuussa.

Loppuvuotta kohti mennessä olosuhteet muuttuivat sienille suopeammiksi. Tea von Bonsdorff sanoo, että sienet tekevät nyt myös ihan uusia itiöitä.

Mutta kuten aina sienimetsällä, loppuvuodenkin sienestäjän kannattaa luottaa omiin aisteihinsa.

– Sienet voivat olla yhä metsässä pystyssä, mutta ne ovat silti alkaneet pilaantua. Sienen pitää olla kimmoisa, ei lötkö, von Bonsdorff kuvailee.

Loppuvuoden sienestämisessä on yksi huono puoli.

– Illat pimenevät aikaisin, joten sieniä ei näe poimia, toteaa Marttaliiton Kuosmanen.