1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Undulaatin huolii enää harva, mutta hamsteri on trendikäs vuosikymmenestä toiseen

Reilu vuosikymmen sitten linnut olivat haluttuja seuralaisia, mutta nyt niitä hankkivat lähinnä lintuihin perehtyneet harrastajat. Oman buuminsa ovat nähneet myös muun muassa possut ja siilit, mutta tuttu ja turvallinen hamsteri on suosittu sukupolvesta toiseen.

Kotimaan uutiset
Kirsti Suutarisen lintuja
Kare Lehtonen/Yle

Kun perheeseen halutaan hankkia lasten ensimmäinen lemmikki, ovat hamsterit kestosuosikkeja sukupolvesta toiseen. Kuitenkin vielä noin kymmenen vuotta sitten linnut, kuten undulaatit, olivat hyvin suosittuja lemmikkejä.

Suomalaiskodeissa nähtiin myös suurempia ara-papukaijoja sekä pikkuruisia peippoja. Nyt linnut ovat menettäneet asemaansa suosikkilemmikkinä.

Ehkä yksi ihminen vuoden aikana kysyy meiltä lintuja.

Terhi Lonka

– Ehkä yksi ihminen vuoden aikana kysyy meiltä lintuja. Hamstereita menee sesongin ulkopuolella muutama kappale kuukaudessa ja näin joulukunaikaan niitä on myyty yhteensä kuusi kappaletta, kertoo PetPoint-eläintarvikeliikeen kauppias Terhi Lonka Kuusankoskelta.

Myös matelijat ovat tällä hetkellä epätrendikäs eläinryhmä. Lonka muistelee, että joskus käärmeitä on myyty vuoden aikana kolme ja nyt niitä menee vain yksi vuodessa.

– Lapsiperheet haluavat nykyään sellaisen lemmikin, jota lapset voivat silitellä ja pitää sylissä. Linnut ja matelijat ovat siinä mielessä hankalia, Lonka toteaa.

Söpöstä possusta 40-kiloiseksi siaksi

Pörröisten jyrsijöiden lisäksi akvaariot säilyttävät suosionsa vuodesta toiseen. Erilaiset kalat sopivat myös allergikoille ja akvaarion koristelussa lapsen luovuuden voi antaa kukkia.

HurMur-eläintarvikeliikkeiden yrittäjä Sanna Yöntilän mielestä lintujen ja jyrsijöiden suosio kulkee aalloissa: välillä linnut ovat suositumpia ja sitten taas jyrsijät.

Toisinaan myös harvinaisemmat otukset valtaavat lemmikkimarkkinat. Esimerkki tällaisesta lemmikkitrendistä ovat afrikkalaiset kääpiösiilit ja minipossut.

– Pari vuotta sitten meiltä kysyttiin jatkuvasti siilejä. 2000-luvulla oli minipossubuumi, jolloin ihmiset ostivat pieniä possuja kerrostaloasuntoihin ja lopulta possut kasvoivatkin 40-kiloisiksi sioiksi, Yöntilä kertoo.

Lue seuraavaksi