Jokainen ei osaa huutaa apua – uhkaava tilanne voi lamaannuttaa paikoilleen

Itsensä puolustaminen, toisen työntäminen kauemmas tai edes huutaminen ei välttämättä onnistu, kun joutuu uhkaavaan tilanteeseen. Naisten itsepuolustuskurssin vetäjä arvioi, että esimerkiksi joukkuelajit voivat auttaa itsepuolustuksessa, koska niiden parissa on tottunut kohtaamaan toisen fyysisesti.

Kotimaa
Tuntematon mies pitää puukkoa tiukasti nyrkissä.
Mikko Suhonen

Itsensä puolustaminen tai edes avun huutaminen ei ole itsestään selvää. Uhkaava väkivaltainen tilanne voi lamaannuttaa uhrin.

Uhkatilanteessa uhrin hermosto toimii automaattisesti, minkä perusteella hän joko taistelee ja pakenee tai lamaantuu, Rikosuhripäivystyksestä kerrotaan.

– Mikäli uhkatilanteessa taistele-pakene-reaktio ei ole mahdollinen, aktivoituu eloonjäämisen turvaava reaktio eli lamaantuminen, joka on tahdosta riippumaton reaktio, Rikosuhripäivystyksen Itä-Suomen aluejohtaja Jaana Rossinen kertoo.

Harrastuksista hyötyä?

Kiteellä naisten itsepuolustuskurssia vetävä Kari Leinonen kertoo huomanneensa, että esimerkiksi harrastuksista saatu kokemus toisen ihmisen fyysisestä läheisyydestä vaikuttaa reagointiin uhkaavassa tilanteessa.

– Tulee esiin se, miten pystyy kohtaamaan toisen ihmisen, kun toinen tulee fyysisesti kohti. Onko tottunut siihen, kun on nuorena vaikkapa paininut tai pelannut joukkuelajeissa. Ei se toiseen kiinni tarttuminen ole niin hirveä asia, Leinonen toteaa.

Rikosuhripäivyksestä kerrotaan, että heillä on ollut useita asiakkaita, jotka eivät ole osanneet puolustaa itseään.

Esimerkiksi itsepuolustuskurssilla Kiteellä opetetaan naisia huutamaan.

– Alussa opetetaan, että tärkeintä on pitää ääntä. Jos paniikki tulee, ei pysty toimimaan yhtään millään tavoin. Se pienikin teko voi auttaa, Kari Leinonen sanoo.