Alkoholittomien viinien suosio kasvaa myös joulupöydissä

Joulu on Alkoissa vuoden vilkkainta aikaa. Kiinnostus myös alkoholittomia tuotteita kohtaan kasvaa, vaikka myyntimäärät ovat vielä pieniä.

Kotimaa
Kuohuviinejä kaadettuna lasiin
Antti Pylväs / Yle

Alkoissa joulu on vuoden vilkkainta aikaa. Hiljalleen myös alkoholittomien tuotteiden myynti nostaa päätään. Kuluvan vuoden kasvuprosentit ovat komeat, sadan prosentin luokkaa, mutta myyntimäärät ovat vielä vähäisiä esimerkiksi perinteisiin viineihin verrattuna, kertoo Alkon Oulun alueen aluepäällikkö Anne Penttilä.

– Määrä on tietysti hyvin pieni verrattuna alkoholillisten tuotteiden myyntiin, mutta se kasvaa jatkuvasti. Jos verrataan valikoimaan, niin kaikkiaan Alkon valikoimassa on noin 4000 tuotetta ja niistä 60 alkoholitonta.

Kun asiakas valitsee alkoholittomia tuotteita, ovat kriteerit Penttilän mukaan samankaltaiset kuin perinteisiä tuotteitakin valittaessa.

– Samat makutyypit ja ruoan ominaisuudet painavat, kun valitaan kylkeen alkoholitonta tuotetta. Yhä useampi asiakas käyttää alkoholittomia ja alkoholillisia tuotteita rinnakkain. Ja jos juhlia järjestetään, niin moni haluaa huomioida vieraat, jotka eivät käytä alkoholia.

Alkoholittoman viinin runko syntyy sokerista

Esimerkiksi täysin kuivia tuotteita ei vielä tänä päivänä ole.

Salla Sallmén

Alkoholittomissa viineissä korostuu makeus. Oulun Stockmannin Alkon myymäläpäällikkö Salla Sallmén kertoo, että kun viinistä poistetaan alkoholi eli juoman runko, se korvataan sokerilla.

– Alkoholillinen ja alkoholiton tuote ovat kaksi eri asiaa. Täysin samaa makumaailmaa niistä ei löydy. Esimerkiksi täysin kuivia tuotteita ei vielä tänä päivänä ole. Pieni makeus kuitenkin sopii esimerkiksi joulupöytään, jossa on usein esimerkiksi kaloja ja etikkaisia tuotteita, Sallmén sanoo.

Tuotteiden laatu paranee koko ajan

Penttilä korostaakin, että alkoholittomat tuotteet tulee tarjota hyvin viilennettyinä. Viileinä niiden makeus ei korostu.

Alkoholittomien juomien suosio kasvaa Suomen lisäksi myös maailmalla, Anne Penttilä kertoo.

– Se on nouseva trendi. Valmistusmenetelmät ovat kehittyneet ja tuotteiden laatu on parantunut. Periaatteessa alkoholitonkin viini valmistetaan samalla tavalla, mutta siitä poistetaan alkoholi.