Museoon vai Adam Lambertin keikalle?

Museokortti on ollut suosittu joululahja. Muun muassa konserttilippuja myyvän Tiketin tilastoissa museokortti on kolmanneksi myydyin tuote heti Sideways-festivaalin ja Adam Lambertin jälkeen.

kulttuuri
Museokortteja.
Museokortilla pääsee yli kahteensataan museoon ympäri Suomea. Tiina Jutila / Yle

Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä arvioi, että museokortin saa joululahjaksi useampi tuhat ihmistä. Tarkka määrä selviää vasta kun lahjaksi saadut kortit on rekisteröity käyttöön.

Museokortti otettiin käyttöön toukokuun alussa. Tähän mennessä kortteja on myyty noin 32-tuhatta kappaletta, mikä on hieman enemmän kuin Museoliitto odotti. Pääsihteeri Levän mukaan museokortti pysyy valikoimissa, sillä sekä asiakkaat että museot ovat olleet siihen tyytyväisiä.

Museokortin hinta nousee

Museokortti maksaa ensi vuonna 59 euroa eli viisi euroa nykyistä enemmän. Pääsihteeri Kimmo Levä perustelee hinnannousua museoiden kohonneilla pääsymaksuilla. Toinen syy on se, että ihmiset käyttävät korttia odotuksia enemmän.

Museoliitto arveli ennen kortin lanseeraamista, että käyntejä kertyy noin seitsemän vuodessa. Todellisuudessa kortin haltija on käynyt museossa keskimäärin kerran kuussa.

Museokortilla pääsee yli 200 museoon ympäri Suomea. Määrä on kasvanut koko ajan, sillä vielä toukokuussa kortti kävi noin 150 museoon. Kimmo Levän mukaan ainoa alue, jossa museokortti ei käy, on Kemi-Tornio.

– Pohjoisessa etäisyydet museoiden välillä ovat hieman toista kuin täällä etelässä. Samalla museokortin hyödyntäminen on hankalampaa.