Lapsuuden jouluista muistuvat mieleen pullan tuoksu ja puhtaaksi porstatut lattiat

Lapualainen Suoma Huhta tunnustautuu jouluihmiseksi täydestä sydämestään. Lapsuuden joulut ovat erityisesti jääneet mieleen niin ihanina, että vielä aikuisenakin hän halusi joulun viettoon mukaan lapsuudesta tuttuja perinteitä. Joulutunnelma on lapsesta asti alkanut kunnon kuuraamisella.

Kotimaa
Suoma Huhta.
Suoma Huhta.Johanna Manu / Yle

LapuaHopearinteen pieni huone huokuu joulun tunnelmaa. Pöytää koristavat lukuisat joulukukat ja paksu pino joulukortteja. Suoma Huhdan poika on tuonut huoneeseen kuusen ja sen oksilla keikkuu muun muassa jo useamman joulun nähnyt enkelikoriste.

Suoma on itsekin ehtinyt viettämään jo yli 80 joulua. Niistä ovat erityisesti jääneet mieleen lapsuuden joulut, joiden tuoksut, maut ja tunnelma palaavat mieleen kuin niistä ei olisi kulunut jo kymmeniä vuosia.

– Pullan tuoksu, puhtaaksi porstatut lattiat ja makoisat karamellit, Suoma luettelee mieluisimpia joulumuistojaan.

Joulutunnelma puhtaista lattioista

Jouluun valmistautuminen aloitettiin Suoman kotona kunnon suursiivouksilla ja leipomisella. Tupa tuoksui limpuista, leivistä ja pullasta. Omavaraisessa perheessä ei ollut koskaan pulaa ruoasta, mutta varsinkin joulun aikaan pöytään katettiin valtavasti ruokaa. Sika saatiin omasta navetasta ja jouluksi valmistettiin sen kaveriksi myös lammasta.

Konvehteja ei siihen maailman aikaan ollut tarjolla rasiakaupalla, mutta Suoma muistaa joskus saaneensa suklaalevyn lahjaksi. Kuusen koristeina käytettyjä karamelleja saatiin nauttia joulun jälkeen.

Ennen joulun ajan herkutteluja tupa siivottiin äidin ja sisarusten kanssa lattiasta kattoon. Hohtavan puhtaille lattialankuille levitettiin lopulta raitaiset pyhämatot ja joulu oli valmis saapuvaksi.

Vanha enkelikoriste on ripustettu kuuseen Hopearinteen huoneessa.
Jouluisin on enkeleitä ilmassa ja kuusessa.Johanna Manu / Yle

Suoman joulutunnelma on aina alkanut kunnon siivouksilla. Hän muistaa lapsena porstanneensa innokkaasti lautalattioita, sillä hän nautti siitä miten kauniit ne olivat puhtaana.

- Ei silloin ollut mitään pulvereita millä pestä. Ensin kuurattiin kuravesi pois ja sitten pyyhkäistiin vielä puhtaalla vedellä.

Suomaa naurattaa ajatus siitä, että eipä taida nykylapsilla tulla joulutunnelma puhtaista tuvan lattioista.

Rakkaat lahjat

Joulupukki kävi Suoman kotona aina muhkean lahjasäkin kanssa. Kääreistä paljastui villasukkia ja -lapasia, äidin leipomia pullapoikia ja yhtenä vuonna velipojan tekemät nukenkalusteet.

- Veli oli tehnyt raakalaudasta tuolit ja pöydän. Aina kun meillä tuli kränää hän uhkasi ottaa ne pois minulta, Suoma naurahtaa.

Välillä lahjaksi tuli myös Suomalle tärkeitä nukkeja. Isosiskon ompelemia nukkeja olisi voinut olla vaikka miten monta ja kaikki oli silti yhtä tärkeitä. Yhden nuken kohtaloksi koitui ulkona porottanut aurinko.

- Nukke oli unohtunut ulos eikä sen kuminen pää kestänyt kesän aurinkoa. Sen naama mustui enkä saanut sitä enää millään puhtaaksi.

Muisto kaikkein rakkaimmasta lahjasta saa Suoman vieläkin liikuttumaan. Elettiin sota-aikaa ja isä oli sotimassa. Kun hän saapui jouluksi kotiin, oli se parasta mitä pieni Suoma olisi voinut toivoa. Erityisesti mieleen on jäänyt isän paleltunut isovarvas ja miten sitä hoidettiin.