1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Saitko huonon lahjan? Moni kauppaliike vaihtaa lahjoja vielä tammikuussa

Joskus sattuu niin ikävästi, että lahjapaketista paljastuukin vääränlainen lahja. Joissakin kaupoissa joululahjaksi ostettuja tuotteita vaihdetaan vielä ensi vuoden puolellakin, vaikka lahja olisi ostettu reippaasti ennen joulua.

ilmiöt
Joululahjarasia.
Heli Kaski / Yle

Jos lahjapaketista ei paljastukaan mieleinen koru, tai yöasu on liian pieni, menee moni vaihtamaan lahjansa sopivampaan. Kaupoilla on joulun aikaan joulumieltä, sillä vaihto- ja palautusajat ovat usein poikkeuksellisen pitkiä.

Kajaanin Anttilasta kerrotaan, että viimeinen joululahjojen vaihto- ja palautuspäivä on 7. tammikuuta. Lahjan antajan on kuitenkin pitänyt jemmata kuitti, jotta esimerkiksi vaihto toiseen tuotteeseen onnistuu. Hintalapun leikkaaminen joululahjaksi tarkoitetusta tuotteesta on myös sallittua.

Normaalisti Anttilan vaihto- ja palautusaika on 14 päivää, mutta kuusijuhlan aikaan säännöstä poiketaan. Anttilasta kerrotaan, että vaikka olisikin ollut ajoissa joululahjaostoksilla ja hankkinut paketit pukinkonttiin vaikkapa marraskuun puolella, onnistuu palautus silti tammikuun alkuviikolla.

Kaupassa ei voida oikeastaan eritellä sitä, onko tuote todella ostettu joululahjaksi, joten joulun alla ostettuja tuotteita on käytännössä mahdollisuus vaihtaa toisiin vielä tammikuun alussa.

Vaihto, ei palautus

Kajaanissa sijaitsevasta kello- ja koruliike Kaakiksesta kerrotaan palautusajan olevan aaton jälkeen kaksi viikkoa. Tuona aikana lahjan voi vaihtaa toiseen kuittia vastaan.

Kaakiselta kerrotaan, että lahjoja vaihdetaan usein siksi, että toisesta paketista on löytynyt jo samanlainen. Muutoin lahjojen vaihto on harvinaisempaa. Kyseessä on nimenomaan vaihtaminen toiseen tuotteeseen, joululahjojen palautus ei onnistu.

Joululahjoja vaihdetaan harvemmin

Kajaanin Benettonilta todetaan tänä vuonna lahjanostajien olleen ajoissa liikenteessä. Eniten joulun alla paketteihin kääritään lastenvaatteita. Lastenvaatteiden koko on usein selvitetty hyvin etukäteen, eikä niitä siitä syystä usein vaihdetakaan. Joululahjan saa vaihtaa, ei palauttaa, kuittia vastaan vuodenvaihteeseen mennessä.

Benettonin joululahjatuotteita vaihdetaan harvoin, ja yhä useampi on helppouden takia valinnut lahjakuoreen lahjakortin.

Lue seuraavaksi