Dekkaristin salanimen takaa löytyi lappilaislähtöinen kännykkäinsinööri

Lapissa varsinkin Tervolassa on mietitty kuumeisesti jo parin vuoden ajan, kuka löytyy dekkaristi Sebastian Lindellin salanimen takaa. Kirjailijan tarkat tiedot Tervolan alueen historiasta ja tapahtumista herättivät monissa arvuuttelut tekijän henkilöllisyydestä. Paljastumisen – tai paremminkin julkituomisen – takana oli lopulta suomalaisen kännykkäteollisuuden murroskuohu.

kulttuuri
Timo Liukkonen eli kirjailija Sebastian Lindell
Timo Liukkonen eli kirjailija Sebastian Lindell.Yle / Minna Aula

Kirjailija Sebastian Lindellin salanimen takaa paljastui tänä syksynä salolainen Timo Liukkonen, joka on kotoisin Tervolan Mattisenperältä.

Hän on koulutukseltaan konetekniikan diplomi-insinööri ja tekniikan tohtori.

– Alun perin vuonna 2009 kun aloin kirjoittamaan ensimmäistä kirjaa, niin akateeminen julkaisutuotanto oli aika kiivasta vielä tuossa vaiheessa. Niinpä päätin etten sekoita tätä akateemista puolta proosaan, vaan lähdin liikkeelle taiteilijanimellä, sanoo Timo Liukkonen.

Insinöörinuraa Liukkonen teki ensin Nokialla ja sitten Microsoftilla lähes kolmenkymmenen vuoden ajan.

– Tänä syksynä Microsoft ilmoitti, että Salon tuotekehitysyksikkö lopetetaan. Tein päätöksen, että irtisanouduin ja samassa yhteydessä ajattelin, että nyt on oikea hetki tulla esiin omalla nimellä, kertoo Liukkonen.

Vanha murhatapaus innoitti uralle

Kaikki sai alkunsa vuonna 2007 Salossa, kun Liukkonen oli mukana perustamassa vaimonsa Kristiinan kanssa dekkareihin keskittyvää lukupiiriä Salon kirjastoon.

Jos lukija kirjojen tapahtumapaikkoihin tutustuessa käy kahvilassa syömässä kampanisun, niin silloin kirjailija voi olla asiasta vain onnellinen.

Timo Liukkonen

– Pari vuotta kun oli kulunut, tuli ajatus kirjoittaa itsekin jotain, kertoo Liukkonen.

Aihe ensimmäiseen kirjaan oli Liukkosella valmiina tosielämästä: selvittämätön murhatapaus 40–50 -luvun taitteesta Tervolasta, kun Kemijoesta löytyi tunnistamaton naisen ruumis.

Tämä vanha tapaus toimi innoittajana kirjoittaa ensimmäinen dekkari, vuonna 2012 ilmestynyt ”Kun pimeys peittää valkeat yöt”.

Tänä syksynä ilmestyi jo neljäs dekkari ”Rajatapaus”. Sen tapahtumat sijoittuvat puolestaan rajalle Tornioon ja Haaparannalle.

Sydän sykkii Tervolalle

Jo kohta kolmisenkymmentä vuotta Salon seudulla asuneen kirjailijan sydän sykkii aina vanhalle kotiseudulle.

– Lähtökohtana oli heti alusta, että tapahtumat sijoittuvat Lappiin ja ensimmäisessä kirjassa Tervolaan. Näistä seuduista tiedän niin paljon, historian tapahtumat, miten täällä eletään, ihmisten sananparret ja murteet, toteaa Liukkonen.

Lähtökohtana oli heti alusta, että tapahtumat sijoittuvat ensimmäisessä kirjassa Tervolaan.

Timo Liukkonen

Hän kertoo saaneensa palautetta etelän ihmisiltä siitä, että he lukevat mielellään dekkareita joiden tapahtumapaikat ovat Lapissa. Se on myös aika harvinaista, koska Lappiin sijoittuvia dekkareita ei ole kovin paljon.

– Toisaalta haluan tuoda Lappia esille näissä kirjoissani. Jos joku lukija innostuu lähtemään Lappiin tutustumaan kirjojen tapahtumapaikkoihin ja käy samalla kahvilassa syömässä kampanisun tai nauttii siinä toisen kahvikupillisen kanssa hillaa ja leipäjuustoa, niin silloin kirjailija voi olla asiasta vain onnellinen ja tyytyväinen, että on ollut edesauttamassa tällaista tapahtumaa.