1. yle.fi
  2. Uutiset

Valamossa myydään "maallista" arvotaidetta luostarin hyväksi

Valamon luostarissa on myynnissä kuutisenkymmentä "maallista" taideteosta, joiden myyntituloista suurin osa menee luostarin ja ortodoksisen kirkon kansainvälisen diakonia- ja lahetystyön hyväksi. Teokset omistaa sama itäsuomalainen suku, jonka kristillisen taiteen aarteita on parhaillaan esillä luostarin Mestarin jälki II -näyttelyssä.

kuvataide
Munkki Simeon ja Juho Rissasen teos "Lapset työssä".
Munkki Simeon mieltyi Juho Rissasen tauluun "Lapset työssä".Heikki Haapalainen / Yle

Suomessa on harvoin esillä yhtä paljon ja yhtä ainutlaatuista taidetta kuin juuri nyt Valamon munkkiluostarissa Heinävedellä. Luostarin kulttuurikeskuksen näyttelysalissa on esillä lähes 80 teosta Suomen taiteen kultakaudelta ja maailmankuuluilta mestareilta, kun taas viereisessä salissa on myynnissä kuutisenkymmentä arvoteosta.

Molemmissa näyttelyissä on mukana osin samoja mestareita. Yksi heistä on Juho Rissanen, jolta on näyttelyssä teos Lapset työssä. Näyttelyiden teemat sen sijaan poikkeavat toisistaan: laajempi näyttely esittelee kristillistä taidetta, kun taas myyntinäyttely edustaa "maallista" taidetta. Jälkimmäisestä on hyvänä esimerkkinä joukko Kari Suomalaisen alkuperäisiä pilapiirroksia.

Runsaat kymmenykset kirkolle ja luostarille

Myynnissä olevien teosten hinnat vaihtelevat muutamasta sadasta eurosta runsaaseen 7000 euroon. Valtaosa jokaisesta eurosta menee hyvään tarkoitukseen: Valamon luostari saa myynnistä 30 prosenttia ja Filantropia ry 40 prosenttia ortodoksisen kirkon kansainväliseen diakonia- ja lähetystyöhön.

– Raha menee lähinnä pakolaistyöhön, ja se on tietysti aina tukemisen arvoinen asia, sanoo munkki Simeon.

Hänen mukaansa ihmiset voivat yhdellä ostoksella saada itselleen hienon taideteoksen seinälle ja samalla tukea inhimillistä toimintaa ja luostaria.

– Se on meille hyvin tärkeä asia.

Ensimmäinen ostaja oli arkkipiispa Leo

Myyntinäyttelyn ensimmäisen taulun osti heti avajaispäivänä Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo, joka viehättyi Pekka Loirin teoksesta Katajanokka. Teoksessa on näkyvästi esillä Uspenskin katedraali, joka oli tullut Leolle läheiseksi hänen ollessaan Helsingin metropoliittana. Nyt näyttelystä on ostettu jo kymmenkunta teosta.

Myytävien teosten lukumäärä ei ole kuitenkaan vähentynyt yhtä paljon, sillä jotkut ostajat ovat jättäneet ostamansa työt luostariin ja toisaalta myyntiin on tullut myös kokonaan uusia töitä.

Teokset eivät heti lopu

Teokset omistaa sama itäsuomalainen suku, jonka taidetta on esillä luostarin Mestarin jälki II -näyttelyssä. Omistajat eivät toivo itselleen julkisuutta vaan haluavat pysytellä tuntemattomina.

– Suvulla riittää tätä varastoa kyllä runsaasti, munkki Simeon hymyilee.

Myyntinäyttely on Valamossa 10. tammikuuta saakka, Mestarin jälki II -näyttely puolestaan on avoinna yleisölle 30.4. saakka.

Lue seuraavaksi