Suuria tunteita herättänyt betoniveistos on puhdas kuin pulmunen

Ristiriitaisia tunteita kaupunkilaisissa herättänyt betonipatsas on vihdoin kunnostettu Hämeenlinnassa. Valaistuksen saanut patsas hohtaa puhtauttaan Lahdensivuntien puistossa Myllymäen kupeessa.

kulttuuri
Betoninen veistos iltavalaistuksessa.
Harri Oksanen / Yle

Uusittu ja kunnostettu suurehko Rakentajat -patsas Hämeenlinnan Lahdensivuntiellä kerää katseita ja kiitoksiakin ohikulkijoilta.

Hämeenlinnan etusivu-paikalla kauppakeskus Goodmanin kulmilla sijaitseva Rakentajat -veistos ehti rapistua ennen restaurointia huonoon kuntoon. Osa kaupunkilaisista piti patsasta niin rumana, että he olisivat halunneet sen pois maisemaa pilaamasta.

– Patsas oli vuosikaudet todella ikävän näköinen, myöntää Hämeenlinnan Taidemuseon museonjohtaja Taina Lammassaari.

Nyt yli 40-vuotias Kari Juvan veistos on herännyt uuteen loistoon.

– Se on kuin helmi tässä moottoritien ja kauppakeskuksen kupeessa. Varsinkin valaistus tuo veistoksen hyvin esiin, Lammassaari sanoo tyytyväisenä.

Hämeenlinnan yhdyskunta- ja ympäristöpalveluiden tilaajajohtaja Päivi Saloranta sanoo, että Lahdensivuntien puisto on paras paikka Rakentajat -patsaalle myös kunnostuksen jälkeen.

Hämeeenlinnan kaupunki sai Juvan suunnitteleman patsaan lahjaksi hämeenlinnalaiselta rakennusliike Kummilalta vuonna 1973. Betoninen veistos kuvaa rakentajia telineillä.