1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tanssi

Kajaani Tanssii sai hakijaryntäyksen – "Tapahtumasta on tullut niin arvostettu"

Kajaanin helmikuinen ylpeys, Kajaani Tanssii -tapahtuma, keräsi taas ennätysmäärän koreografiakatselmukseen haluavia teoksia. Kaukaisimmat osallistujat tulevat Unkarista, mutta suurin kiinnostuksen kasvu on kotimaassa.

Kuva: Kalle Heikkinen / Yle

Kajaani Tanssii -tapahtuman Uudet tanssit -koreografiakatselmus kiinnostaa joka vuosi enemmän ja enemmän kotimaassa mutta myös ulkomailla. Koreografiakatselmukseen haki yhteensä 210 tanssiteosta, joka on 30 enemmän kuin viime vuonna.

– Tapahtumasta on tullut niin arvostettu. Meillä on hyvät puitteet Kaukametsässä, ja koko alue on käytössä. Joka vuosi on tullut aina vähän enemmän koreografiakatselmukseen hakijoita. Kun aloitettiin, tuli 40 teosta, muistelee tapahtuman taiteellinen johtaja Minna Palokangas.

Kajaani Tanssii on kasvanut 25 vuodessa yhdeksi Suomen arvostetuimmista tanssitapahtumista. Koreografiakatselmus järjestettiin ensimmäistä kertaa jo 20 vuotta sitten. Tänä vuonna katselmukseen pääsi 45 tanssiteosta.

Koreografioita tulee Budapestista, Tartosta, Tukholmasta, Kajaanista, Helsingistä, Espoosta, Lappeenrannasta, Imatralta, Äänekoskelta, Oulusta, Kuopiosta, Jyväskylästä, Tampereelta, Nurmeksesta, Vantaalta, Nilsiästä, Porvoosta ja Järvenpäästä.

Suomessa ei vielä aktiivisesti kouluteta katulajien opettajia, mutta meillä on Kajaanissa hyvä tilanne.

Minna Palokangas

– Taso on kova, tanssikoulut tekevät hienoa työtä Suomessa. Joskus kysytään, miksi ulkomailta ei tule enemmän esityksiä, mutta se on markkinointi- ja rahakysymys. Joskus on tarjottu myös vanhoja teoksia katselmukseen, mutta me olemme tarkkoja kriteereissämme.

Kaikkiaan Kajaaniin tulee 4.–7. helmikuuta lähes 500 esiintyjää ja osallistujaa. Katselmuksen tarkoituksena on arvioida koreografioita, ei niinkään yksittäisten tanssijoiden taitoja.

Kajaani Tanssii -tapahtuman yhteydessä järjestetään myös koulutusta. Katutanssin suosio näkyy myös koreografiakisaan hakeneissa.

– Nytkin on teoksia, jotka ovat lähteneet katutanssista liikkeelle. Totta kai koreografit kiinnostuvat sellaisesta mikä on pinnalla. Meillä on street dance -koulutus nykytanssin ja klassisen tanssin opettajille yhteistyössä Suomen tanssioppilaitosten liiton kanssa. Suomessa ei vielä aktiivisesti kouluteta katulajien opettajia, mutta meillä on Kajaanissa hyvä tilanne.