Suonenjoella epäilyjä alaikäisten turvapaikanhakijoiden iästä

Alaikäisiä turvapaikanhakijoita majoittavassa Suonenjoen Vanhamäessä harkitaan ikätestauspyyntöjen tekemistä. Yksikön johtaja Tiina Miskala kertoo, että täysi-ikäiseksi epäiltyjä turvapaikanhakijoita on muutamia, mutta päätöstä pyynnön tekemisestä Maahanmuuttovirastolta ei ole vielä tehty.

turvapaikanhaku
Turvapaikanhakijoita infotilaisuudessa.
Yle

Alaikäisiä turvapaikanhakijoita majoittavassa Suonenjoen Vanhamäessä on muutamia epäilyjä koskien hakijoiden oikeaa ikää.

Yksikön johtaja Tiina Miskala kertoo, että täysi-ikäiseksi epäiltyjä turvapaikanhakijoita on muutamia. Tarkkaa lukumäärää hän ei pysty kertomaan, koska on itsekin vasta aloittanut työssään eikä ole päässyt tutustumaan tilanteeseen tarkemmin.

Päätöstä ikätestauspyynnön tekemisestä Maahanmuuttovirastolta ei ole vielä tehty.

– Pyyntöjä tehdään, jos asiasta päästään yksimielisyyteen ja useampi kuin yksi henkilö on sitä mieltä, että pyynnön tekeminen on tarpeen.

Suonenjoen Vanhamäen yksikössä on 36 iältään 16–17-vuotiasta, ilman vanhempiaan matkustanutta nuorta miestä. Pääosa heistä on kotoisin Afganistanista.

Pohjois-Savon opistossa ei epäilyjä

Myös Kuopiossa Pohjois-Savon opistossa on alaikäisiä, ilman huoltajaa tulleita turvapaikanhakijoita, mutta rehtori Ensio Vatasen mukaan siellä turvapaikanhakijoiden oikeasta iästä ei ole herännyt epäilyksiä.

Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että syys- ja lokakuun aikana on tehty noin sata ikätestauspyyntöä.

Maahanmuuttovirastosta kerrotaan, että turvapaikanhakija voi ilmoittaa väärän iän monesta syystä. Kaikki eivät välttämättä tiedä ikäänsä, ja osalla hakijoista ei välttämättä ole kotimaansa viranomaisten myöntämiä asiakirjoja, kuten passia. Myös erilainen kalenteri voi vaikuttaa asiaan.

Myös salakuljettajat ovat voineet kehottaa hakijaa kertomaan väärän iän, koska ajatellaan, että alaikäisyys helpottaa turvapaikan saamista.

Turvapaikanhakijoiden ikätestausta tehostetaan

Alkuvuonna kesäkuun loppuun mennessä 37 turvapaikanhakijalle tehtiin ikätesti ja heistä 21 todettiin täysi-ikäisiksi. Vuonna 2014 Suomesta haki turvapaikkaa 196 alaikäistä yksintullutta turvapaikanhakijaa. Heistä 70:lle tehtiin ikätutkimus, jonka perusteella 39 todettiin täysi-ikäisiksi.

Maahanmuuttovirasto tehostaa alaikäisten yksintulleiden turvapaikanhakijoiden ikätestausta, ja viranomaiset pyrkivät tekemään seulonnan jo hakemuksen rekisteröinnin tai alkukuulemisen yhteydessä.

Jos alaikäiseksi ilmoittautuvalla turvapaikanhakijalla ei ole iästään asiakirjatodisteita ja on ilmeisiä perusteita epäillä häntä täysi-ikäiseksi, hänen ikänsä voidaan testata oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa.

Ikätestausta voivat pyytää Maahanmuuttovirasto, poliisi ja rajavartiolaitos.