1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hautausmaalla ei aina osata käyttäytyä – kynttilöitä tuodaan autolla haudalle asti

Osa hautakynttilöiden tuojista ei ymmärrä, että hautausmaita ei ole tarkoitettu autoiluun kuin poikkeustapauksissa kuten invalidin kuljettamisessa. Esimerkiksi Porissa seurakunnat lähettävät jo etukäteen terveisiä hautakynttilöiden tuojille ja toivovat, että auto jätettäisiin parkkipaikalle.

Kotimaan uutiset
Hautakynttilöitä lumen keskellä
Katja Oittinen / Yle

Hautausmailla on jouluna vuoden kovin sesonki, kun suomalaiset tuovat perinteisiä hautakynttilöitä sukulaistensa ja muiden tuttavien haudoille. Kun liikkeellä on paljon väkeä, myös ongelmia ilmenee.

Porin seurakunnat yrittävät jo etukäteen herätellä ihmisiä muistamaan käyttäytymissäännöt myös joulujuhlan aikana. Esimerkiksi autolla ajelu hautausmaalla ei ole suotavaa.

– Hautausmailla ei kuulu ajella hautakäytävillä. Ongelma kärjistyy jouluna, sillä kulkijoita on mahdottoman paljon. Osa ajaa haudan viereen asti autolla, vaikka auto pitäisi jättää parkkipaikalle. Invakuljetukset ovat asia erikseen, mutta niitä on todella vähän, seurakuntien tiedotuspäällikkö Maija-Leena Seppälä sanoo.

Hautakynttilät pitkä perinne

Seppälä toivoo, että ihmiset varaisivat riittävästi aikaa hautakäyntiin, sillä parkkipaikan löytymiseen voi mennä normaalia enemmän aikaa.

Ongelma kärjistyy jouluna, sillä kulkijoita on mahdottoman paljon.

Porin seurakuntien tiedotuspäällikkö Maija-Leena Seppälä

– Jouluaattona hautausmailla on ruuhkaista ja parkkipaikat täyttyvät äkkiä. Käynti kannattaa ottaa joulurauhan kannalta, Seppälä sanoo.

Haudalle viety kynttilä on kaunis perinne, ja Suomen hautausmaat loistavat jouluna illan hämärissä tuikkivista liekeistä.

– Suomalaiseen jouluperinteeseen tuli sotien jälkeen se, että haudoille käydään sytyttämässä aattona kynttilä. Perinne on jopa voimistunut. Entistä enemmän myös muina aikoina hautausmaille viedään kynttilöitä, tiedotuspäällikkö Maija-Leena Seppälä sanoo.

Hautakynttilän sytyttäjien täytyisi kuitenkin muistaa myös hakea palaneet kynttilät pois haudoilta. Seurakunnat toki myös siivoavat hautoja joulun jälkeen, mutta lähtökohtaisesti siivousvastuu on kynttilän tuojalla.

Lue seuraavaksi