Kotiseuturakkaus loi satojen ihmisten jouluperinteen: "On asioita, joita voi tehdä vain täällä"

Kotiseudulle jouluksi palaavat muusikot loivat sadoille kainuulaisille perinteen konsertistaan. Kotikirkon pieni joulukonsertti on myös esiintyjilleen joulun aloitus.

ilmiöt
Kalle Torniainen ja Antti Matikainen Kajaanin kirkossa harjoittelemassa.
Laura Tolonen / Yle

Maankuulu musiikin ja rumpujen ammattilainen Kalle Torniainen heilauttaa kättään viidelle muulle, jotka ovat Kajaanin kirkon alttarin rappusilla mikrofonien ja soittimien kanssa – ensimmäiset yhteiset harjoitukset Kotikirkon pieneen joulukonserttiin ovat alkamassa.

Vuonna 2008 kuusi kajaanilaislähtöistä musiikin osaajaa toteutti kymmenkunta vuotta hautuneen haaveen palata esiintymään kotikaupungin kirkkoon. Yhtä vuotta lukuun ottamatta sama porukka on palannut aloittamaan omankin joulunsa kotikirkossa konsertoimalla. Välivuonnakaan sadat kajaanilaiset eivät jääneet ilman konserttia, sillä musiikkia opiskelemaan päätynyt Aapo Wikstén kokosi esiintyvän ryhmän joulukonsertteihin.

Nyt on ensimmäistä kertaa joulufiilis tänä vuonna.

Antti Matikainen

– Tuntuu siltä, että niin esiintyjät kuin yleisökin pääsee konserteissa hiljentymään ja suuntaamaan joulua kohti, Kalle Torniainen sanoo laulaja Antti Matikaisen nyökytellessä vierellä.

Kaksikolle kirkosta on esiintymismuistoja jo Keskuskoulun musiikkiluokan Joulukantaatin ajoilta 1990-luvulta.

– Silloin joulufiiliksestä sai nauttia pidempään, kun se lähti käyntiin jo joulukuun alkumetreillä. Nyt on ensimmäistä kertaa joulufiilis tänä vuonna, kun on ensimmäinen joulukonsertti edessä, Matikainen sanoo.

Kainuun elämänrytmistä löytyy myös joulurauha

Synnyinseudulle miehiä Etelä-Suomen kodeista vetävät etenkin joulun aikaan rakkaat ystävät, suku ja perhe, joita Kainuussa asuu.

– Elämänrytmi on Kainuussa tosi erilainen kuin tuolla etelässä. Itsellä joulurauha tulee osittain myös tämän leppoisan elämänrytmin myötä eikä ole niin kiire joka paikkaan, Kalle Torniainen sanoo.

– On rentoa, ja lisäksi on asioita, joita voi tehdä vain täällä. Äskenkin parturi siellä käydessäni voivotteli, että jouduin pahasti ruuhka-aikaan kaupungille, kun jonotin ehkä kolme minuuttia keskustan liikennevaloissa – ei se ruuhkalta tuntunut, Antti Matikaista naurattaa.

Kalle Torniainen Kajaanin kirkossa.
Kalle Torniainen on tuttu mies rumpujen takaa TV-ohjelmista, kiertueilta ja levytysstudioista.Laura Tolonen / Yle

Kajaanin ajan joulumuistotkin viriävät Matikaisella ja Torniaisella mieleen kotiseudulle palatessa.

– Diggasin nuorena kovasti hevimusasta, ja sain isältä lahjaksi pinon levyjä joululahjaksi. Siellä oli neljä levyä, jotka olivat kaikki ne sen vuoden levyt, joita olin ikinä uskaltanut toivoakaan. Tuntui, että räjähdän onnesta! Muistan se elävästi, kun siellä oli se Iron Maiden ja Twisted Sister, Torniainen hymyilee.

Silloin päättelin, että taidanpa viettää oman jouluni tästä lähtien kotioloissa, oli sen verran stressaavaa.

Antti Matikainen

– Äiti keräsi joskus aikanaan rahat laulumikrofoniin, sitä oli pitkään toivottu, ja sain sen joulupukilta. Sitä piti heti tapaninpäivänä lähtä huudattamaan treenikämpälle. Se on vieläkin tallessa ja ehjä, Matikainen iloitsee.

Hän muistelee myös erästä joulua, jolloin oli poikkeuksellisissa hommissa.

– Yhtenä jouluna tein puolenkymmentä pukkikeikkaa ja suhasin autolla ympäri kaupunkia. Silloin päättelin, että taidanpa viettää oman jouluni tästä lähtien kotioloissa, oli sen verran stressaavaa.