Palomiehet tyrmistyivät uusista työajoista Etelä-Savossa – työnantaja: "Tehostetaan työajan käyttöä"

Toisin kuin muualla Suomessa, Etelä-Savon pelastuslaitoksella palomiehet siirtyvät keväästä alkaen tekemään vuorotyötä peräkkäisinä päivinä. Palomiehet ovat huolissaan jaksamisestaan, mutta työnantaja uskoo työhyvinvoinnin uuden järjestelmän avulla jopa paranevan.

Kotimaa
Palomiehiä sankan savun keskellä Sörnäisten metroasemalla pidetyssä pelastusharjoituksessa.
Yle

Etelä-Savon pelastuslaitoksella on joulun alla kireä tunnelma. Palomiehet ovat tyrmistyneitä työnantajan päätöksestä ottaa käyttöön työvuorojen kaksivuoro-järjestelmä ensi keväästä alkaen. Jatkossa palomiehet tekevät peräkkäisinä päivinä esimerkiksi yhdeksän, 12- tai 15 -tunnin työvuoroja.

– Aikamoinen joululahja tämä kyllä oli. Tämä aiheuttaa täällä ihmetystä ja suuttumusta. Jotkut ovat todella äkäisiä. Henkilöstö ei ymmärrä, miksi työnantaja haluaa siirtyä monimutkaisempaan työaikajärjestelmään. Kaikki muut vakituiset asemat ovat vuorokausirytmissä Suomessa, sanoo luottamusmies Vesa Olkkonen Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

Etelä-Savon pelastuslaitoksella on tähän saakka toimittu muun Suomen malliin. Pääsääntöisesti palomiehet työskentelevät 24 tuntia kerrallaan, jonka jälkeen seuraa kolmen päivän vapaa. Etelä-Savon pelastuslaitoksen johto haluaa nyt tuoda uuden järjestelmän myötä työvuorojen muodossa järjestelmään lisää tehokkuutta.

– Tässä halutaan tehostaa työajan käyttöä. Meillä on paljon sellaisia tehtäviä, jotka ovat olleet haasteellisia toteuttaa 24 tunnin järjestelmässä. Esimerkiksi henkilöstökoulutukseen liittyviä tehtäviä. Kaksivuoro-järjestelmässä koko työaika on työnantajalle tehokkaassa käytössä, sanoo pelastusjohtaja Seppo Lokka Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

Palomiehet huolissaan jaksamisestaan

Suomen palomiesliiton mukaan kaksivuoro-järjestelmää on lähihistoriassa kerran kokeiltu. Kokeilun seurauksena palomiesliiton mukaan esimerkiksi palomiesten sairauspoissaolot nousivat pilviin ja kokeilusta palattiin vuosien jälkeen vuorokausirytmiin. Palomiehiä huolettaakin työssäjaksaminen.

– Mitenhän palautuminen jatkossa onnistuu. Henkinenkin stressi on tutkitusti voimakasta ja palautumisjakso jää jatkossa lyhyeksi. Miten porukka jaksaa jatkossa töissä, Olkkonen kysyy.

Lokka puolestaan uskoo työhyvinvoinnin paranevan.

– Tässä on taustalla myös se, että henkilöstö jaksaa tehdä työtä. Työnkuormitus on meidän käsittääksemme pienempi kaksivuoro-järjestelmässä. Kaikki tutkimukset ja kokemukset viittaavat siihen, että henkilöstö jaksaa hyvin tehdä työnsä. Nyt lähdetään siitä liikkeelle, että kevään aikana valmistellaan työvuorojen rytmitys, Lokka linjaa.