1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Empatia kannattaa – myös kovassa bisnesmaailmassa

Empaattisuudesta eli myötäelämisestä on tulossa uusi yrityselämän trendi, kuten vastuullisesta sijoittamisesta. Maailman Talousfoorumi WEF nostaa jo ”empatiaindeksin” yhdeksi yrityksen menestystekijäksi. Empaattinen yritys peittoaa kasvussa ja tuottavuudessa tavallisen yrityksen, väittää indeksin kehittänyt brittifirma.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Bisnes on kannattavaa, kun yritys toimii eettisesti eli kohtelee työntekijöitään hyvin ja asiakkaitaan avoimesti ja rehellisesti. Näin varmasti kaikki toivomme, joskin pelkäämme, että karskit markkinatoimet tuovat enemmän tulosta kuin pehmeä empatia.

Yritysten empatia kuitenkin kannattaa ja sitä voi jopa mitata, väittää lontoolainen naisvetoinen Lady Geek -konsulttiyhtiö, joka on kehittänyt maailman ensimmäisen yritysten empatiaindeksin.

Ja mikä parasta, empaattiset yritykset peittoavat kasvussa ja tuottavuudessa vähemmän empaattiset kilpailijansa, väittää indeksi.

Konsulttiyhtiön ylläpitämästä empatiaindeksistä ”Lady Geek 2015 Global Empathy Index” ovat innostuneet jo niin Harvard Business Review kuin arvostetut sanomalehdet Financial Times ja Sunday Times. Viimeksi empatiaindeksi julkaistiin myös Davosin talousseminaarista tunnetun Maailman Talousfoorumin WEF:n sivustolla.

Myötäeläminen kasvattaa tuottoa

Lady Geek -yhtiön mukaan yrityksissä empatia on laajasti otettuna ymmärtämistä, eli niin työntekijöiden kuin asiakkaidenkin kokemusten tiedollista ja emotionaalista ymmärtämistä ja myötäelämistä, mikä tuottaa yrityksessä oikeanlaista toimintaa.

Oikeanlainen, myötäelävä toiminta puolestaan kasvattaa voittoja ja tuottavuutta. Indeksissä tutkitaan muun muassa henkilöstön työtyytyväisyyttä, naisten hallituspaikkoja sekä yhtiön esiintymistä sosiaalisessa mediassa.  Myös yhtiötä koskettaneet skandaalit tai kohut käydään läpi.

Empatian väitetään siis korreloivan positiivisesti yrityksen kasvun, tuottavuuden ja tuoton kanssa. Empatiaindeksin kymmenen kärkiyhtiötä ovatkin Lady Geek -yhtiön mukaan kasvattaneet tuottoa 50 prosenttia enemmän kuin listan kymmenen alinta yhtiötä.

Maailman empaattisimmat yritykset löytyvät indeksin mukaan tänä vuonna enimmäkseen Kalifornian Piilaaksosta. Listan kärjessä kelluvat muun muassa it-yhtiöt, kuten Microsoft, Facebook, Google ja Apple, sekä autonvalmistajista Tesla ja Audi.

Kymmenen heikoimman joukossa ovat puolestaan lentoyhtiö Ryanair, nuorisovaatteita valmistava Abercrombie and Fitch ja JD Sports Fashion sekä Lontoon pörssi.

Sukua vastuulliselle sijoittamiselle

Empatiaindeksi muistuttaa ajatukseltaan vastuullista sijoittamista, josta myös on viime aikoina povattu uutta valtatrendiä.

Vastuullinen sijoittaja pyrkii valitsemaan salkkuunsa ne yhtiöt, jotka suoriutuvat mahdollisimman hyvin sosiaalisista ja eettisistä velvoitteistaan sekä myös ympäristövelvoitteista. Tällä tarkoitetaan muun muassa työntekijöiden oikeuksien kunnioittamista ja ympäristötavoitteisiin sitoutumista – jopa hiilijalanjäljen pienentämistä.

Empatiaindeksilläkin halutaan myös muistuttaa, että nykyisessä liike-elämässä henkilöstön ja asiakkaiden kohtelulla sekä sosiaalisella osallistumisella on merkitystä myös yhtiön kannattavuudelle. Jo nykyinen sosiaalinen media itsessään vaatii yrityksiltä aiempaa suurempaa avoimuutta ja vuorovaikutusta.

Esimerkkinä päinvastaisesta empatiaindeksi listaa autovalmistaja Volkswagenin, jonka päästömanipulaatiosotkut ovat pilanneet paitsi yhtiön maineen, myös kannattavuuden. Kaikkiaan 160 empatiaindeksissä listatun yhtiön joukossa VW sijoittuu sijalle 95.