Lisää leikkauksia Tanskan ja Ruotsin väliseen junaliikenteeseen – Skånetrafiken ajaa jatkossa vain Kastrupista

Arviolta 31 000 ihmistä sukkuloi Tanskan ja Ruotsin välillä päivittäin.

Ulkomaat
Poliisi tarkasti matkustajien henkilöllisyystodistuksia Tanskan ja Ruotsin välisessä junassa 12. marraskuuta 2015.
Poliisi tarkasti matkustajien henkilöllisyystodistuksia Tanskan ja Ruotsin välisessä junassa.Stig-Åke Jonsson / EPA

Tanskan ja Ruotsin väliset junayhteydet typistyvät huomattavasti tammikuun alusta lähtien. Etelä-Ruotsin alueellista junaliikennettä hoitava Skånetrafiken on ilmoittanut tiistaina, että sen junat kulkevat jatkossa vain Kastrupin lentoaseman ja Malmön välillä, kertoo sanomalehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun). Ne eivät ajaa enää Kööpenhaminasta tai Kööpenhaminaan.

Syynä on uusi ruotsalainen laki, joka velvoittaa liikenneyhtiöt tarkistamaan kaikkien mannermaalta Ruotsiin matkustavien ihmisten henkilöllisyystodistukset. Lain tarkoituksena on vähentää Ruotsiin saapuvien turvapaikanhakijoiden määrää.

– Olemme päättäneet, että niiden, jotka aikovat Tanskasta Ruotsiin, täytyy matkustaa ensin Kastrupiin. Kun he ovat kulkeneet henkilöllisyystarkastusten läpi, he voivat hypätä Ruotsin junaan, sanoo Joakim Borgudd Skånetrafikenista.

Skånetrafiken aikoo lisäksi vähentää ruuhka-ajan junavuoroja Kastrupin ja Malmön välillä. Nykyään junat kulkevat kymmenen minuutin välein, jatkossa enää kahdenkymmenen minuutin välein.

Jo eilen maanantaina Ruotsin valtion junayhtiö SJ ilmoitti, että se lakkauttaa kaukoliikenteen Ruotsista Tanskaan. SJ perusteli päätöstä sillä, että sillä ei ole aikaa henkilöllisyystarkastuksiin. Junayhtiöt arvioivat, että tarkastukset voivat myöhästyttää junia puolesta tunnista jopa puoleentoista tuntiin.

Tanskan valtion junayhtiö DSB kertoo viikonloppuna, miten henkilöllisyystarkastukset hoidetaan Kastrupissa. Tanskalainen alueellinen junayhtiö Öresundståg on ilmoittanut jatkavansa liikennöintiä normaalisti.

Tanskan ja Ruotsin välillä sukkuloi päivittäin arviolta 31 000 ihmistä.