1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pyyteetön pukkipariskunta kiertää perheiden ilona – "Tämä on parasta mitä joulussa voi olla"

Joulun voi viettää myös ilman kaupallista hössötystä ja prameita puitteita. Ylitorniolaispariskunnan joulunviettoon kuuluvat joulusauna ja päivällinen, joiden jälkeen pari suuntaa joulupukkina ja -muorina tuomaan hyvää mieltä kotikylälleen.

Kotimaan uutiset
Joulupukki ja muori
Juho Tuovila / Yle

Hille-Stiina ja Jarmo Huhtanen aloittaa hyvänmielentyöt jo hyvissä ajoin joulukuussa, kun he maksutta käyvät joulupukkeilemassa ja muoreilemassa erilaisissa tapahtumissa ja Ylitornion kylänraitin joulupuodissa.

Pariskunta on viettänyt jouluaattonsa jo puolikymmentä vuotta joulupukkeilemalla ilmaiseksi ylitorniolaisperheissä. Valmistautuminen h-hetkeen on täydessä vauhdissa.

– No niin pukki, alotamma. Viki ja Nyyti. Me kiltit koirat Torniosta. Viihään sinne. Mitäs sitte täältä löytyy. Kyöstille Pelloon, muori lukee nimiä pakettien kyljistä.

– Met tässä sortteeramma lahjoja, pukki selventää.

Verenperintönä sukupolvelta toiselle

Korvatunturin joulupukin apuri kertoo, että hänen pyyteetön aatonviettotapansa on tullut verenperintönä hänen isältään. Myös perheen 13-vuotias pikkutonttu on ollut jo useana vuonna mukana viemässä joulutervehdystä lapsiperheisiin.

– Kolmatta polvea opetetaan jo, pukki vahvistaa.

Tuntuu, että kun oven saa auki, niin se kihinä ja jännitys tullee ovella vastaan niinkö isona aaltona ja vie mukanansa kyllä joka kerta.

Joulumuori

Ylitorniolaiset ovat alkuvuosien hämmästelyn jälkeen alkaneet jo tottua pariskunnan pyyteettömään tapaan jakaa jouluiloa.

– Kyllä ne nyt alkaa tietähmään nämä tutut, joiden tykönä käymä, että kyllä se näin on, että rahhaa ei oteta. Ko kaikkea ei saa rahalla, valkoparta toteaa.

– Silloin ko meillä on tonttu matkassa, niin silloin voi suklaalevyn antaa palkaksi, muori lisää.

Tunnelma tärkeintä

Joulumuori kertoo, että muiden ilahduttaminen antaa pukkipariskunnalle kaiken sen, mikä joulussa on tärkeää. Lasten jännitys pukkia odottaessa on joka perheessä yhtä käsinkosketeltavaa.

– Tuntuu, että kun oven saa auki, niin se kihinä ja jännitys tullee ovella vastaan niinkö isona aaltona ja vie mukanansa kyllä joka kerta. En mie voi ennää muulla tavalla joulua viettää. Tämä on parasta mitä joulussa voi olla, muori vakuuttaa.

Toiveena on, että perheissä muistettaisiin pukin ja muorin pyyteetön hyvänmielentyö joulun jälkeenkin ja perheet toimisivat itsekin samalla tapaa.

– Eli saisivat laittaa hyvän kiertämään meidän hyvän jakamisen jälkeen. Saisivat antaa etteenpäin sitä hyvää, pyyteetöntä tekemistä, muori toivoo.

Lue seuraavaksi