Professorin tuomio: Suomi olisi pärjännyt paremmin euron ulkopuolella

Helsingin yliopiston taloustieteen professori Markus Jäntti arvioi, että Suomen kannalta euron ulkopuolelle jättäytyminen olisi voinut olla parempi vaihtoehto kuin eurojäsenyys. Ylen tv-uutisissa vieraillut Jäntti pohti, että tällaista arviota tukevaa taloustieteellistä tutkimusta on aika paljon.

politiikka
Markus Jäntti
Markus JänttiYle

Professori Jäntti huomauttaa, ettei kukaan voi sanoa varmuudella, kumpi vaihtoehto olisi ollut Suomelle parempi: eurojäsenyys vai markassa pysyminen.

– Suomen olisi ehkä käynyt paremmin euron ulkopuolella. Sehän on kuitenkin eri asia, miten Suomen kävisi, jos se eroaisi eurosta. Kukaan ei tiedä, millaiseen maailmaan Suomi tuolloin lähtisi, Jäntti sanoi Ylen klo 18:n tv-uutisissa.

Professori Markus Jäntti työskenteli ennen Suomeen paluutaan professorina Tukholman yliopistossa. Tällä hetkellä hän toimii VATT:n ja Helsingin yliopiston yhteisessä julkistalouden professorin tehtävässä.

Euroalueen talousvaikeuksien aikana on noussut usein esille juuri Ruotsin ja Suomen erilaiset talous- ja rahapoliittiset päätökset.

Joissakin puheenvuoroissa Ruotsia on kritisoitu vapaamatkustajuudesta eli se on saanut euron mukanaan tuoman vakauden, mutta samalla pitänyt itsellään omasta valuutasta saatavat kilpailukykyhyödyt. Professori Jäntin mukaan väitettä on hyvin vaikea mitata.

– Siihen, että Ruotsi on menestynyt paremmin kuin Suomi, on monia tekijöitä.

Kun Suomi ja Ruotsi aikoinaan pohtivat samaan aikaan euroon liittymistä, molemmissa maissa mietittiin asiaa myös työmarkkinoiden kannalta. Sekä Suomessa että Ruotsissa päädyttiin melko yleisesti siihen, että työmarkkinoiden olisi muututtava hyvinkin olennaisesti. Tätä pidettiin tärkeänä, jotta euro-oloihin sopeuduttaisiin riittävän hyvin.

– Ruotsissa se sopeuttaminen toteutettiin paljon pidemmälle kuin Suomessa. Siinä mielessä on hassua, että Ruotsi ei liittynyt eurojärjestelmään, mutta Suomi liittyi tekemättä tätä sopeutusta, Jäntti sanoo.