Yhdysvallat täydensi pakotelistaansa – rengas Rotenbergien ja Timtšenkon ympärillä kiristyy

Uusia pakotteita 34 henkilölle ja organisaatiolle Ukrainan konfliktin takia.

talous
Yandexin pääkonttori Moskovassa.
Hakukoneyhtiö Yandexin pääkonttori sijaitsee Moskovassa.Maxim Shipenkov / EPA

Yhdysvallat päätti tiistaina uusista pakotteista, joiden on tarkoitus painostaa Venäjää Ukrainan tilanteen takia. Pakotteita määrättiin 34 henkilölle ja organisaatiolle.

Pakotteet kiristävät rengasta jo aiemmin listalle päätyneiden ympärillä. Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön mukaan pakotteita on lisätty henkilöille ja yrityksille, jotka ovat tukeneet aiemmin pakotelistalla olleita venäläisiä liikemiehiä Gennadi Timtšenkoa tai Boris ja Arkadi Rotenbergiä. Timtšenkolla sekä Boris Rotenbergillä on myös Suomen kansalaisuus. Liikemiehet kuuluvat Putinin lähipiiriin.

Pakotelistalle on lisätty myös Ukrainan separatisteja, Ukrainan entisen presidentin Viktor Janukovitšin hallinnossa toimineita virkamiehiä sekä Krimin niemimaalla toimivia yrityksiä.

Listalla myös hakukoneyhtiön maksupalvelulle

Venäjällä on herättänyt huomiota pakotteiden määrääminen myös hakukoneyhtiö Yandexin verkkomaksupalvelu Yandex.Moneylle. Tämä johtuu siitä, että maksupalvelusta merkittävän osan omistaa aiemmin pakotelistalla ollut pankki Sberbank.

Euroopan unioni päätti Venäjän-vastaisten talouspakotteiden jatkamisesta eilen. Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön mukaan Yhdysvallat pyrki sovittamaan pakotteitaan yhteen EU:n määräämien pakotteiden kanssa.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov ilmoitti Venäjän harkitsevan vastatoimia.

_Juttua korjattu 20:16: Pakotteet määrättiin Yandex.Moneylle, ei Yandexille. _

Lähteet: Tass, Reuters