1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Rooma rajoittaa autoilua – Italialaiskaupungit kamppailevat ilmansaasteiden hillitsemiseksi

Torinossa ihmisiä on houkuteltu julkisen liikenteen käyttäjiksi ilmaisilla bussikyydeillä, Milanossa asukkaita pyydettiin säätämään asuntojensa lämpötila astetta kylmemmälle.

Roomassa on rajoitettu autoilua ja moottoripyöräilyä. Kuvassa liikenneruuhka maaliskuussa 2014. Kuva: Massimo Percossi / EPA

Italian suurkaupungit kärsivät pahoista ilmansaasteista, jotka ovat voimistuneet entisestään vähäisten sateiden ja heikkojen tuulten takia.

Rooma on rajoittanut tällä viikolla autoilua ja moottoripyöräilyä siten, että ajaa saa vain joka toisena päivänä sen perusteella, onko rekisterikilven viimeinen numero parillinen vai pariton. Samaan konstiin on turvauduttu monta kertaa aiemminkin tämän syksyn aikana.

Torinossa viranomaiset muuttivat aiemmin tässä kuussa julkisen liikenteen ilmaiseksi kahdeksi päiväksi, jotta työmatkalaisia saataisiin jättämään autonsa kotiin.

Milano puolestaan rajoitti dieselautoilla ajamista kolmen päivän ajan, ja asukkaita pyydettiin säätämään kotiensa termostaatteja asteen verran kylmemmälle. Lapsiaan koulumatkoilla saattavat vanhemmat saivat kulkea busseilla ja raitiovaunuilla maksutta.

Roomassa kauppiaat huolissaan jouluostoksista

Helpotusta ilmansaasteisiin ei ole näköpiirissä, sillä sään ennustetaan pysyvän sateettomana loppukuun ajan. Uutistoimisto AP:n mukaan asiantuntijat ovat arvioineet, että varsinkin Milanon seudulla terveydelle vaarallisten pienhiukkasten määrä ilmassa ylittää EU:n raja-arvot kaksin- tai kolminkertaisesti.

Italian terveys- ja ympäristöministerit ovat luvanneet tukea päästöjä rajoittavia toimenpiteitä viidellä miljoonalla eurolla. Summasta korvataan kaupungeille tulonmenetyksiä niiltä päiviltä, jolloin julkinen liikenne on muutettu saasteiden vuoksi maksuttomaksi.

Rooman kauppiaat ovat ilmaisseet huolensa siitä, että autoilun rajoittaminen voi laimentaa ostosintoa joulunaluspäivinä.

Maaliskuussa julkaistun eurooppalaisen kaupunkivertailun (siirryt toiseen palveluun) mukaan Rooman suunnitelmat julkisen liikenteen ja pyöräilymahdollisuuksien parantamiseksi eivät ole riittävän kunnianhimoisia parantaakseen kehnoa ilmanlaatua.