Tarja Halonen nimitetty Reutersin eettisiä periaatteita valvovan yhtiön hallitukseen

Erillisellä valvojayhtiöllä on valta estää uutisia ja markkinatietoa tuottavan Thomson Reutersin hallitusta tekemästä päätöksiä, jotka rikkoisivat uutistoimiston omia riippumattomuuden ja rehellisyyden periaatteita.

Kotimaa
Tarja Halonen
Tarja HalonenYle

Presidentti Tarja Halonen on nimitetty uutistoimisto Reutersin eettisiä periaatteita valvovan yhtiön hallitukseen. Valvojayhtiö kertoi nimityksestä tiistaina.

Halosta kuvaillaan tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) maailmanlaajuisesti tunnustetuksi johtajaksi, jonka työ ihmisoikeuksien, demokratian, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon puolesta luonnehtii hänen poliittista perintöään.

– Meille on suuri kunnia saada hänen syvä kokemuksensa käyttöömme Founders Share Companyssa. Hän on täydellinen lisäys hallitukseen, valvojayhtiö Thomson Reuters Founders Share Companyn hallituksen puheenjohtaja Uffe Ellemann-Jensen sanoo tiedotteessa.

Hallitukseen kuuluu Tanskan entisen ulkoministerin Ellemann-Jensenin lisäksi muun muassa Maailman kauppajärjestö WTO:n entinen pääjohtaja Pascal Lamy.

Riippumattomuuden periaate kirjattiin vuonna 1941

Uutistoiminnasta erillinen valvojayhtiö on itsenäisyydestään tarkan uutistoimiston yhtiörakenteen erikoisuus.

Valvojayhtiö omistaa yhden niin kutsutun perustajaosakkeen pörssiyhtiö Thomson Reutersista. Perustajaosakkeen mukana tulee suuri äänestysvalta: sillä on oikeus estää pörssiyhtiön hallitusta tekemästä päätöksiä, joita valvojat pitävät sen eettisten periaatteiden vastaisina.

Thomson Reuters syntyi fuusiossa 2008, kun kanadalainen perheyhtiö Thomson osti enemmistön perinteikkäästä brittiläisestä uutistoimistosta.

Siihen saakka kukaan yksittäinen taho ei ollut Reutersin periaatteiden mukaan saanut omistaa yhtiöstä yli 15 prosenttia. Kauppa hyväksyttiin, koska Reutersin taloudellinen tilanne oli niin heikko. Lisäksi Thomson lupasi sitoutua noudattamaan Reutersin eettisiä sääntöjä.

Vuonna 1941 kirjatuissa periaatteissa todetaan muun muassa, että Reutersin tiedonvälityksen tulee olla itsenäistä, rehellistä ja puolueetonta.