1. yle.fi
  2. Uutiset

Amnesty: Venäjän ilmaiskut tappaneet siviilejä Syyriassa

Venäjän ilmaiskut Syyriassa ovat tappaneet satoja siviilejä ja aiheuttaneet massiivista tuhoa osuessaan koteihin, moskeijaan ja vilkkaaseen kauppapaikkaan sekä sairaaloihin, paljastaa tänään ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin julkistama raportti.

Ulkomaat
Venäläinen pommikone SU-24M lähdössä lentoon Hmeymim lentotukikohdasta.
Venäläinen pommikone SU-24M lähdössä lentoon Hmeymimin lentotukikohdasta Syyriassa.Venäjän puolustusministeriö / EPA

Amnesty on haastatellut iskujen silminnäkijöitä ja niistä selviytyneitä sekä tutkinut iskujen jälkeen otettuja kuvia ja videoita aseasiantuntijoiden avustamana.

Amnestyn raportissa käydään läpi kuusi iskua, jotka tapahtuivat Homsissa, Idlebissä ja Aleppossa tämän vuoden syys- ja marraskuussa. Aineiston mukaan on olemassa näyttöä siitä, kuinka iskuissa on loukattu kansainvälistä humanitaarista oikeutta.

Raportin mukaan on myös viitteitä siitä, että Venäjä olisi käyttänyt kansainvälisesti kiellettyjä rypäleaseita sekä ohjaamattomia pommeja asuinalueilla, joissa on siviilejä.

– Jotkut Venäjän ilmaiskut näyttäisivät kohdistuneen suoraan siviileihin tai siviilikohteisiin minkä johdosta siviilejä on kuollut ja haavoittunut. Iskut ovat osuneet sellaisiin asuinalueisiin, joissa ei näy olevan mitään sotilaallista kohdetta tai jopa sairaaloihin. Nämä ilmaiskut voivat osoittautua sotarikoksiksi, toteaa Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

– Nämä epäillyt teot on tutkittava riippumattomasti ja itsenäisen elimen toimesta, Mehtonen jatkaa.

Markkinatunnelma muuttui verilöylyksi

Amnestyn raportissa kuvaillaan esimerkiksi tapausta, jossa kolme ohjusta aiheutti parissa sekunnissa 49 siviilin kuoleman vilkkaalla kauppakadulla Arihan keskustassa Idlebin alueella.

Sunnuntain markkinat muuttuivat hetkessä verilöylyksi.

– Ihmiset kirkuivat, ilma haisi palaneelle, kaikki oli kaaoksessa. Lähellä oli peruskoulu, josta lapset juoksivat pakokauhussa ulos. Kaikkialla oli runneltuja, päättömiä ihmisruumiita, kuvailee Mohammed Quradi al-Ghazal, paikallinen media-aktivisti.

Hän näki erään naisen istuvan itkemässä 40 riviin asetetun ruumiin vieressä. Nainen oli menettänyt iskussa miehensä ja kolme lastaan.

Toisessa epäillyssä Venäjän iskussa, joka tapahtui 15. lokakuuta al-Ghantussa Homsissa, kuoli ainakin 46 siviiliä, joiden joukossa oli 32 lasta ja 11 naista. He olivat hakeutuneet turvaan asuintalon kellariin. Iskun jälkeen kuvatussa videossa ei ole nähtävissä näyttöä siitä, että kohteena olisi ollut sotilaskohde.

Aseasiantuntijoiden analyysin mukaan näyttää siltä, että iskussa on saatettu käyttää aerosoliräjähteitä (ns. tyhjiöpommeja), joiden käytöllä on tyypillisesti umpimähkäisiä seurauksia kun niitä käytetään siviilien läheisyydessä.

Lähteet: Amnestyn raportti

Lue seuraavaksi