Kreikka sallii samaa sukupuolta olevien parisuhteen rekisteröinnin

Kreikka päätti keskiyön jälkeen laista, joka sallii samaa sukupuolta olevien rekisteröidyn parisuhteen.

Ulkomaat

Keskiviikkona hieman puolenyön jälkeen 193 edustajaa Kreikan 300-paikkaisessa parlamentissa näytti vihreää valoa homo- ja lesboparien suhteen rekisteröimiselle. Lakia vastaan äänesti 56 edustajaa.

– Tämä on päätös, joka päättää Kreikan jälkeenjääneisyyden ja häpeän, jotka johtivat siihen, että saimme ottaa vastaan kansainvälisiä tuomioita, sanoi pääministeri Alexis Tsipras äänestystuloksen selvittyä.

– Tämä on merkittävä hetki ei ainoastaan seksuaalivähemmistöjen yhteisölle vaan myös lailliselle tasa-arvolle Kreikassa, totesi pääministeri Tsiprasin johtaman Syriza-puolueen kansanedustaja Vasiliki Katrivanou.

Lakia vastusti osa Syrizan hallituskumppanin Itsenäiset kreikkalaiset -puolueen edustajista. Puolueen puheenjohtaja, puolustusministeri Panos Kammenos ei osallistunut äänestykseen.

Lakia vastusti myös Kommuniistine puolue ja äärioikeistolainen Kultainen aamunkoitto, jonka johtaja sanoi kirkonkellojen soivan surullisesti kaikkialla maassa.

Yhä kasvava osa Euroopan valtioista kuten Britannia, Espanja ja Kypros ovat jo muuttaneet lainsäädäntöä niin, että samaa sukupuolta olevien parisuhteen rekisteröinti on laillistettu, mutta kysymys on edelleen kiistanalainen monissa EU-maissa.

Lähteet: AP, AFP, Ekathimerini