"Joulurauha on melkoinen mediasirkus" – tutkijat kokosivat kirjan perinteen vaiheista

Suomen Turku julistaa joulurauhan keskiajalta tulevan perinteen mukaisesti. Rauhanjulistusta seuraa miljoona televisionkatsojaa ja paikan päälle Vanhalle Suurtorille saapuu noin 10 000 katsojaa. Historiantutkijat halusivat koota perinteen synnyn ja vaiheet kirjaksi.

Kotimaa
Joulurauhanjulistaja MIka Akkanen harjoittelee nahkapergamentin kanssa
Joulurauhanjulistaja MIka Akkanen harjoittelee nahkapergamentin kanssa Minna Rosvall / Yle

Joulurauha on julistettu Turussa 1200-luvulta lähtien. Suurten massojen tietoisuuteen se tuli, kun Yle aloitti julistuksen radioinnit ja televisioinnit.

Turussa on tallennettu perinteen synty ja myös hauskat sattumukset kirjan muotoon. Filosofian tohtori Tarja Tuulikki Laaksonen on yksi kirjan kirjoittajista. Hän on kerännyt tietoja joulurauhasta 30 vuoden ajan.

– Kun liityimme kristinuskon myötä Ruotsin kuningaskuntaan, tämä oli oiva keino saada uudet käännytetyt kuulumaan tähän valtakuntaan, kertoo Laaksonen.

Joulurauhakirjaa tarvittiin, koska liikkeellä on paljon väärää tietoa joulurauhaperinteestä.

– Julistuksesta on tullut sellainen mediasirkus. Julistaja on tärkeä. Olen itse pyytänyt julistajia korostamaan erityisesti julistuksen sisältöä ja merkitystä. Kirjan avulla saimme paljon tietoa, jonka kiinnostuneet voivat lukea.

Julistamispaikka muuttui 1800-luvun alkupuolella

Kysymys joulurauhan julistamispaikasta nousee Laaksosen mukaan aika ajoin esiin.

Olen itse pyytänyt julistajia korostamaan erityisesti julistuksen sisältöä ja merkitystä.

Tarja Tuulikki Laaksonen

– Yleinen tapa oli "uloshuutaa" viralliset kuulutukset raatihuoneen ikkunoista tai portailta.

Aiemmin joulurauha julistettiin juuri raatihuoneelta, joka kuitenkin tuhoutui Turun palossa vuonna 1827. Sen jälkeen rauha on julistettu Brinkkalan talosta. Talon parveke on pyhitetty nykyään vain rauhan julistamiselle.

Vuonna 1962 joulurauhan julisti Brinkkalan parvekkeelta maistraatin sihteeri, varatuomari Eero Soikkanen.

Joulurauhanjulistajat ovat kompuroineet ja menettäneet äänensä

Joulurauhan julistaa Suomen Turku, ei henkilö, mutta tekstin lukija on seurattu hahmo ja kommelluksiakin sattuu. Tietokirjailija Tapani Kunttu on haastatellut rauhanjulistajia. Paavo Heinonen julisti rauhan 18 kertaa ja menetti kerran äänensä.

Oli vähällä tulla ärräpäitä, mutta Soikkanen muisti, että mikrofoni on päällä.

Tapani Kunttu

– Yhtenä jouluna hänellä meni juuri ennen (julistamista) ääni ja hän sai juuri ja juuri julistettua rauhan. Kun se oli ohitse ja piti pitää kiitospuhe avustajille ja ohjelmansuorittajille, ei tullut pihaustakaan, kertoo Kunttu.

Emeritusprofessori Timo Soikkanen on kolmas kirjan kirjoittajista ja hänen isänsä, Eero Soikkanen, luki rauhan 1960-luvulla. Soikkasen kengät lipsahtivat.

– Hän oli liukastua ensimmäistä kertaa astuessaan parvekkeelle. Parvekkeella oli jäätä ja lunta ja hänellä oli jalassaan nahkapohjakengät. Oli vähällä tulla ärräpäitä, mutta Soikkanen muisti, että mikrofoni on päällä. Hän sai pidettyä ärräpäät sisällään ja kaikki meni hyvin, kertoo Kunttu.

Yleisradion rooli merkittävä joulurauhan suosion kannalta

Joulurauha on radioitu vuodesta 1935 lähtien ja vuodesta 1983 lähtien se on nähty säännöllisesti televisiossa. Vuonna 1988 rauhan lähettämistä pohdittiin, sillä televisiouutiset ilmoitti lopettavansa ohjelman tuottamisen. Turkulainen palvelu- ja erikoisohjelmien tuottaja Leo Lehdistö otti joulurauhan televisioinnin TV1:n ohjelmistoon ja pelasti rauhan televisioinnin.