Kallion joulurauha on alueensa näköinen: yhteisöllinen, uskonnoton ja spontaani

Helsingin Kalliossa sijaitsevassa Karhupuistossa julistetaan jouluaatonaattona kaupunginosan oma joulurauha. Tilaisuudesta halutaan Kallion henkeä mukaileva, kaikkia kunnoittava, spontaani ja yhteisöllinen tilaisuus.

joulu
Kallion joulurauhan julistamispaikassa Karhupuistossa vietettiin Siivouspäivä-tapahtumaa elokuussa 2014. Joulurauhasta toivotaan pysyvää perinnettä kaupunginosan alueella.
Kallion joulurauhan julistamispaikassa Karhupuistossa vietettiin Siivouspäivä-tapahtumaa elokuussa 2014. Joulurauhasta toivotaan pysyvää perinnettä kaupunginosan alueella.Vesa Marttinen / Yle

Helsingin Kalliossa julistetaan joulurauha aatonaattona klo 18. Kaupunginosan oman joulurauhan julistaminen lähti liikkeelle alueella asuvan Johanna Sauramäen ideasta.

– Kalliossa on nykyisin asukkaita, jotka ovat asuneet siellä lähes koko elämänsä. Toisaalta alueella on edustettuna monia vieraita kulttuureja sekä älytön määrä suomalaisia paikkakuntia, joista Kallioon on muutettu. Koen, että yhteisöllisyyttä halutaan, tarvitaan ja kaivataan.

Sauramäki tunnustaa olevansa jonkinlainen kaupunginosa-aktiivi. Hän pyörittää pientä ohjelmatoimistoa ja on mukana erilaisten pienkulttuuritapahtumien järjestämisessä.

Pohja Turusta ja kalliolaishenkeä mukaan

Joulurauhan julistuksen tapahtumapaikka on kaupunginosan keskellä sijaitseva Karhupuisto. Sauramäki lukee tilaisuudessa itse kirjoittamansa joulurauhan julistuksen.

– Olen poiminut muotoa ja meininkiä Turun ja Rauman julistuksista ja lisännyt kalliolaishenkeä mukaan. Se on agnostinen teksti, ei sisällä mitään uskonnollisuutta ja hyväksyy kaiken elävän.

Kalliossa on julistettu joulurauha muutamia kertoja aiemminkin, mutta pitkäaikaista perinnettä ei ole syntynyt. Sauramäki toivoo sellaisen nyt syntyvän.

– Kalliossa asuvat ovat tottuneet suvaitsemaan kaikenlaista, ympäröivää ajoittaista rauhattomuutta ja liikenteen ääniä ratikoineen. Ehkä tämä on enemmänkin kunnianosoitus alueelle ja sen ihmisille. Ja ennen kaikkea yhteisöllisyyden juhla. Toivottavasti joulurauha muodostuu perinteeksi.