Arkkipiispa Kari Mäkinen ryöpyttää hallitusta turvapaikkalinjausten kiristämisestä

Asenteiden koveneminen turvapaikanhakijoita kohtaan Euroopassa on arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan heijastunut myös Suomen poliittisiin turvapaikkalinjauksiin. Hän arvostelee kiristyksiä turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvaan ja perheen yhdistämiseen sekä oleskelulupiin.

Arkkipiispa Kari Mäkisen mietteitä kuluneesta vuodesta.
Terrori-iskut, turvapaikanhakijat ja netin vihapuhe. Muun muassa nämä asiat muistetaan kuluneesta vuodesta. Arkkipiispa Kari Mäkinen pohti kulunutta vuotta ja sitä, millaisia asioita ihmisten olisi hyvä miettiä joulurauhan aikana.

Arkkipiispa Kari Mäkinen on huolestunut muuttuneesta ilmapiiristä, joka Euroopassa on ilmennyt tänä vuonna turvapaikanhakijoita kohtaan.

– Koko Euroopassa on vahvistunut kylmä ja kova tuuli, jossa ihmisiä taustansa takia aletaan katsoa epäluuloisesti ja nähdä uhkana. Valitettavasti se näkyy monen maan turvapaikkapolitiikassa ja on heijastunut myös Suomen turvapaikkalinjauksiin.

Mäkinen kritisoi Ylen aamu-tv:ssä osaa hallituksen joulukuussa linjaamista turvapaikkapolitiikan kiristyksistä. Ne ovat arkkipiispan mukaan ongelmallisia, sillä ne saattavat asettaa ihmiset etnisen taustan perusteella eriarvoiseen asemaan.

– Vaikkapa se, ettei kaikilla jatkossa olisi samankaltainen sosiaaliturva vaan se riippuisi ihmisen taustasta. Tai se että kiristetään perheeen yhdistämistä, tai oleskelulupa olisi määräaikainen mikä vaikeuttaa ilman muuta ihmisen kotoutumista. Siinä on pelottavaakin virtausta.

Arkkipiispa varoittaa, että puheiden ja ilmapiirin koveneminen entisestään voi johtaa toisten ihmisarvon väheksymiseen.

– Eurooppalainen muisti saattaa olla aika lyhyt, meillä on hirvittäviä esimerkkejä 1900-luvun historiassa, mihin tämä lopulta saattaa johtaa.

Kun toimittaja kysyi Mäkiseltä, viittasiko hän kommentillaan natsi-Saksaan, Mäkinen vastasi:

– En sano että ollaan siinä tilanteessa, mutta viittaan siihen että jos tämänkaltainen asennoituminen menee kovin pitkälle, se saattaa johtaa vastaavaan.