Hotellit täyttyvät jouluksi – risteilyvieraille on korvaavaa ohjelmaa

Aasiasta ja Keski-Euroopasta tullaan joulunviettoon Etelä-Lappiin. Liikkeellä on sekä ryhmiä että omatoimimatkailjoita.

hotellit
Matkailija jäänmurtaja Sampon kannella talvella 2014.
Riikka Rautiainen / Yle

Kemin hotellit täyttyvät jouluksi pääasiassa ulkomaalaisista matkailijaryhmistä. Isoimmat ryhmät tulevat Aasiasta, mutta tulijoita on myös Keski-Euroopan maista.

– Joulun seutu myy nykyään paremmin kuin uusivuosi. Meillä se täyttyi ennen pitkälti venäläisillä matkailijoilla, mutta he ovat kaikonneet lähes täysin, luonnehtii hotellinjohtaja Niina Pekkala Hotelli Merihovista.

Ulkomaalaisten ryhmien lisäksi liikkeellä ovat myös ulkomaalaiset omatoimimatkailijat.

Kimmo Knuuti

Joulun aikaan täyttä on myös Kemin Cumuluksessa, jonne ensimmäiset joulumatkan varanneet tulivat viime viikolla. Hotellinjohtaja Kimmo Knuutin mukaan loppiaisena yöpyjien määrässä on pieni notkahdus venäläisistä johtuen, mutta muuten alkuvuosi vaikuttaa hyvältä.

– Ulkomaalaisten ryhmien lisäksi liikkeellä ovat myös ulkomaalaiset omatoimimatkailijat, tietää Knuuti.

Torniossa on väljempää

Tornion Park Hotellissa joulun ja uudenvuoden välisenä aikana on väljempää kuin naapurikaupungin hotelleissa. Liikkeellä on lähinnä pienempiä ryhmiä, joita tulee muun muassa Venäjältä.

– Jos Kemistä loppuu majoituskapasiteetti, tulee jäänmurtaja Sampon ja lumilinnan kävijöitä yöpymään myös Tornioon, mutta muuten emme hyödy isoista ulkomaalaisryhmistä, kertoo hotellinjohtaja Jorma Sankala.

Torniossa hotelleja täyttävät myös eri viranomaiset, joita on kaupungissa tavanomaista enemmän turvapaikanhakijoiden ja järjestelykeskuksen perustamisen takia.

Hotelleista kerrotaan, että varauksia ei ole juuri peruttu, vaikka matkailujäänmurtaja Sampo ei risteilekään tämän vuoden puolella. Perämerellä ei ole riittävästi jäätä murtajaa varten, joten Sampo pysyy laiturissa. Risteilymatkan varanneille on järjestetty korvaavaa ohjelmaa.