Brittituristien ihastus arkistoitiin Enontekiöllä

Lapin maakuntamuseo dokumentoi tiistain tapahtumat Enontekiön kentällä. Hiljaiselle kentälle saapui lähes tuhat brittituristia, joiden suosikkiadjektiivi oli "magical".

Enontekiö
Enontekiön kenttä Lapin maakuntamuseon tutkimus
Tutkija Teemu Leskelä haastattelee Enter Airin puolalaista kapteenia Waldemar Kowalczykiä Enontekiön kentällä. Jukka Suvilehto / Lapin maakuntamuseo

Lapin maakuntamuseo tallensi tiistaina kaiken, mitä Enontekiön lentokentällä tapahtui. Museon työntekijät tekivät kaikkiaan yhdeksäntoista haastattelua kentän työntekijöiden, safarioppaiden ja tilauslennoilla saapuneiden turistien kanssa. Valokuvia päivän aikana otettiin reilusti yli tuhat.

– Brittituristien eniten käyttämä sana oli maaginen, kertoo museon amanuenssi Hanna Kyläniemi. Pienellä kentällä päivä oli erityisen vilkas. Tilauslentoja Britanniasta saapui viisi ja turisteja yli 900. Reittilentoja Enontekiölle ei tehdä.

– Ulkona saattoi nähdä ehkä yhden auton, maisema oli hyvin hiljainen. Sisällä terminaalissa taas oli vilkas basaaritunnelma, kun turistit värikkäissä villapaidoissaan tulivat ja menivät, kertoo Kyläniemi tunnelmista.

Museon tutkijat ovat tyytyväisiä päivän saldoon. Seuraavaksi kaikki haastattelut litteroidaan ja reilusti yli tuhannesta valokuvasta valikoidaan ne, jotka talletetaan museon arkistoihin. Kolmetoista Suomen museota osallistuu hankkeeseen, jossa dokumentoidaan satamien ja lentokenttien toimintaa.