Lipeäkala ui uuteen nousuun – vain nimi rasittaa

Toinen on koukussa lipeäkalaan, toinen ei voi sietää sitä. Ruokakirjailija Markku Haapion mielestä kalan nimi on harmillisen luotaantyöntävä niin hienolle herkulle.

ilmiöt
Lipeäkalaa pakkauksissa
Minna Rosvall / Yle

Lipeäkalaan liittyy vahvoja tunteita. Monet eivät suostu maistamaankaan sitä, mutta osa taas rakastaa sitä.

Jo pelkkä nimi saattaa herättää negatiivisia tunteita.

– Lipeäkalahan on nimenä aivan hirveä. Ainakin, jos muistaa lapsuudessa kerrottuja kauhutarinoita lapsista, jotka pesutuvassa vahingossa hörppäsivät lipeää ja polttivat sisuksensa, sanoo ruokakirjailija ja suuri lipeäkalan ystävä Markku Haapio.

Hänen mukaansa kalan nimen voisi vaihtaa ja ottaa käyttöön hämäläismurteisen muodon livekala.

– Jos kauppiaat laittaisivat sen livekalaksi, niin se iskisi paremmin nuorisoon, joka ymmärtää tätä amerikankieltä. Live live, Haapio sanoo pilkettä silmäkulmassaan.

Lipeäkala-annos
Lipeäkalaa valkokastikkeella, pekonimuruilla ja hernesoseellaMarkku Haapio

Lisukkeet tärkeässä roolissa

Haapion kokemusten mukaan lipeäkalan syönti ei ole enää niin jyrkässä laskussa, mitä se vielä joitain vuosia sitten oli. Joissakin ravintoloissa järjestetään jopa livekalailtoja, jotka ovat hyvin suosittuja.

– Livekalalla on ystäviä, jotka ovat ehkä jopa addiktoituneet siihen. Se on vaan niin hyvää, sanoo Haapio, joka on yksi addiktoituneista.

Kaupasta ostettaessa kala on valmista kypsennettäväksi, eikä sitä tarvitse enää liottaa.

Livekalalla on ystäviä, jotka ovat ehkä jopa addiktoituneet siihen.

Markku Haapio

– Moni liottaa sitä kylmässä vedessä tunnin tai pari. Se ilmeisesti kiinteyttää kalaa jonkin verran, eikä se sitten hajoa niin helposti. Lipeän takia kalaa ei tarvitse enää liottaa.

Haapio itse valmistaa lipeäkalansa uunissa. Hänen mukaansa helpoin tapa on laittaa kala foliossa vuokaan ja paistaa sitä 200 asteessa noin 45 minuuttia. Jotkut kypsentävät lipeäkalansa mikroaaltouunissa.

Kalaa ei syödä sellaisenaan, vaan se tarjotaan hyvien lisukkeiden kanssa.

– Livekalan syönti on kokonaisvaltainen nautinto, ei pidä syödä pelkkää livekalaa. Se on kokonaisuus: kala, kastike, erittäin runsas maustepippuri, voisulaa, pekonimurua ja hernesosetta. Koko paketti.