Koiria kapaloidaan kuin vauvoja – Painepaidasta toivotaan helpotusta uudenvuoden kauhuun

Sosiaalisessa mediassa kiertää paljon ehdotuksia, kuinka koiran paukkuarkuutta voisi lievittää ilman lääkkeitä. Toiset suosivat koiran kapalointia paukkupaitaan, toiset käyttävät rauhoittavia feromonihaihduttimia. Pitkäjänteinen koiranomistaja siedättää koiransa paukkupelot pois jo vuoden aikana.

Kotimaa
Koira Capo lepäilee sohvalla. Kooikerhondje rotu.
Mari Karjalainen / Yle

Koirille uudenvuodenaatto voi olla vuoden pelottavin päivä, sillä ne eivät osaa riemuita kovaäänisistä ilotulitteista kuten ihmiset. Koirat pelkäävät rakettien ääniä, koska ne eivät pysty ymmärtämään, mistä niissä on kyse.

Paukkuarkaa koiraa voi yrittää rauhoittaa pukemalla sen ylle napakan koirille suunnitellun paidan. Painepaidan tarkoituksena on puristaa koiraa rintakehän kohdalta, mikä voi antaa sille turvallisuuden tunnetta. Paidan napakka ote hellii koiraa kuten vauvan kapalointi.

– Painepeittoja ja -paitoja on käytetty esimerkiksi autistisilla lapsilla. On todettu, että tällainen voisi lievittää ahdistuneisuutta. Tutkimuksissa painepaitaan puettujen koirien sydämen syke oli alhaisempi verrokkiryhmään verrattuna. Niillä ilmeni vähemmän myös hermostunutta käyttäytymistä, kertoo koirakouluttaja Sanna Saarelainen.

Saarelainen korostaa, että koirat ovat yksilöllisiä, joten painepaidasta voi olla apua vain joillekin koirille. Koiran pitää tuntea olonsa miellyttäväksi jo paitaa pukiessa eikä paita saa olla liian tiukka.

– Painepaita ei aja asiaansa, jos koira pelkää sitä. Koiran voi antaa ensiksi haistaa pukua. Sitä voi palkita namupaloilla siitä, että paita puetaan päälle, jolloin koira yhdistää saamansa palkan pukuun, kertoo Saarelainen pukiessaan painepaitaa kooikerhondje Capon ylle.

Koria makoilee lattialla.
9-vuotias Capo ottaa rennosti.Mari Karjalainen / Yle

Painepaitaan pitää totutella

Capo sujahtaa Saarelaisen käsittelyssä sujuvasti tarroilla kiinnitettävään asuun. Pukemisen jälkeen koiraa tulee liikuttaa leikittämällä, jotta se ymmärtää, että painepaita päällä voi liikkua normaalisti. Saarelainen kertoo, että painepaitaa kannattaa sovittaa koiran ylle ennen aattoillan ilotulitteita, jotta koira ei liitä uutta asua rakettien räiskeeseen.

Painepadalla voi lievittää myös koirien muita ahdistustiloja kuten matkustuspelkoa ja eroahdistusta yksin ollessa. Saarelaisen mukaan painepaidan voi periaatteessa tehdä itsekin joustavasta huivista tai kankaasta.

– Rintakehän alueelle napakka käärö. Korostan, että pukeminen ja päällä pitäminen pitää olla koiralle mukavaa, Saarelainen sanoo.

Eläinlääkäri Milla Mertaoja ei vastusta painepaidan käyttöä. Mertaojan mukaan esimerkiksi pikkuvarsoja ja nautoja käsiteltäessä käytetään samantyyppistä paketointia.

– Mikä tahansa, joka helpottaa koiran oloa paniikkitilanteessa, on hyväksi. Ääniarkuus on hyvin yleistä koirilla. Usein koirat pyrkivät peloissaan piiloutumaan paniikinomaisesti vaikka sohvan sisään, eläinlääkäri Milla Mertaoja sanoo.

Koira lepäilee sohvalla.
Mari Karjalainen / Yle

Rentouttavaa ainetta haihduttimista

Paukkuaran koiran pelkoa voi yrittää lievittää myös eteerisiä öljyjä tai feromoneja levittävillä haihduttimilla. Pistorasiaan laitettava haihdutin levittää rentouttavaa ainetta koko huoneistoon.

– Haihduttimet levittävät huoneilmaan ainetta, jonka koira aistii. Niistä tulee koiralle rauhoittavaa tuntua, kertoo Mikkelin lemmikkitarvikekauppa Mustin ja Mirrin myymäläpäällikko Mila Häkkinen.

Häkkinen kertoo, että feromonit ovat lajikohtaisia, eli kissa ei reagoi koirien feromoneihin. Ihminen ei myöskään haista feromonihahduttimen ainetta. Sen sijaan eteeriset öljyt vaikuttavat kaikkiin eläimiin. Häkkinen kehottaa hankkimaan haihduttimen jo pari päivää aikaisemmin, jotta aine ehtii levitä huoneistoon.

– Mitään arkielämässä näkyvää reaktiota ei välttämättä näy, mutta muutostilanteissa voi nähdä, että koira on selvästi rauhallisempi. Koira ei ramppaa ympäri asuntoa, vaan asettuu paikalleen vaikka nukkumaan, kuvailee myymäläpäällikkö Mila Häkkinen.

Häkkinen huomauttaa, että haihduttimet eivät poista paukkuarkuutta kokonaan, vaan voivat lieventää koiran pelkotilaa ja nopeuttaa stressitilan laskeutumista. Eteerisiin öljyihin perustuva haihdutin voi Häkkisen mukaan periaatteessa vaikuttaa myös ihmisiin rahoittavasti.

– Se vaikuttaa muihinkin eläimiin niin miksi ei myös ihmisiin. Mutta siitä ei vielä ole tullut palautetta. Ihmiset eivät ole sanoneet, että olipa leppoisaa, kuin oli haihdutin käytössä. Vain koirien puolesta on tullut palautetta, naurahtaa Häkkinen.

Häkkisen mukaan haihduttimista ei aiheudu haittavaikutuksia eläimille eikä ihmisille.

Koira lepäilee lattialla lelun kanssa.
Mila Häkkisen partakollie Teuvo lepäilee sinisen sammakon kanssa.Mari Karjalainen / Yle

Koiran pelkoja voi siedättää

Koirakouluttaja Saarelaisen mukaan koirat voivat voimakkaan säikähdyksen jälkeen alkaa pelkäämään myös muita ääniä.

– Pelko voi siirytä esimerkiksi astioiden kolinaan, Sanna Saarelainen sanoo.

Sanna Saarelainen ja Mila Häkkinen korostavat koirien pelkotilojen ennaltaehkäisyä. Koirat kannattaa lenkittää hyvissä ajoin ennen ilotulitteiden pauketta ja ne kannattaa pitää hyvin kytkettyinä aidatullakin pihalla. Koira pelkää vähemmän, kun sillä on rento ja turvallinen olo leikkiä kotona.

Television tai radion voi aukaista, jotta normaalit arjen äänet vaimentaisivat ilotulitteiden pamauksia. Verhot voi laittaa kiinni. Myös omalla käytöksellä on merkitystä. Jos omistaja huolehtii liikaa lemmikkinsä puolesta, levottomuus tarttuu myös koiraan.

– Koira saa halutessaan hakea ihmisestä turvaa tulemalla kainaloon. Mutta koiran pelkoon ei pidä lähteä mukaan. Koiralle voi antaa jotain kivaa tekemistä, vaikka herkkuluun purtavaksi. Koiralle voi laittaa oman pedin, mihin se saa halutessaan mennä. Kannattaa elää mahdollisimman normaalia elämää, ohjeistaa koirakouluttaja Sanna Saarelainen.

Erityisen paukkuaroille koirille voi hankkia lääkkeitä eläinlääkäriltä. Uuden vuoden aaton jälkeinen pelokkuus voi Saarelaisen mukaan johtua siitä, että koira haistaa ilmassa leijailevan ruudin hajun vielä päiviä ilotulituksen jälkeen.

Paukkuaran koiran ei tarvitse kärsiä peloista ainiaan, sillä pelokkuutta voidaan siedättää. Esimerkiksi YouTube-videopalvelusta voi soittaa vaimeita ilotulitteiden ääniä. Useamman kuuntelukerran jälkeen ääniä voi vähitellen voimistaa.

– Muutama minuutti kerrallaan riittää. Aina kun kuuluu ilotulitusta, koiraa saa siitä jotain hyvää. Jos äänet ovat olleet aikaisemmin negatiivisia, niin tehdään niistä positiivisia asioita, Saarelainen sanoo.