Poliisin pitäisi ehtiä pahaan paikkaan yhdeksässä minuutissa – katso kotikuntasi tilanne Ylen kartasta

Kiireellisimmissä tapauksissa poliisipartion tulisi olla paikalla yhdeksässä minuutissa. Miten nopeasti poliisi todellisuudessa ehtii hätiin? Tarkista oman paikkakuntasi tilanne Ylen kartasta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Etsi kartasta poliisin vuonna 2015 toteutuneet toimintavalmiusajat kunnan tai poliisilaitoksen perusteella sekä tehtävän kiireellisyyden (A tai AB) perusteella. Karttaa voi zoomata ja liikutella. Tarkempia tietoja saa klikkaamalla kuntaa tai poliisipiiriä.Lähde: Poliisin tulostietojärjestelmä PolStat

Kiireellisissä tapauksissa poliisipartion tulee olla paikalla yhdeksässä minuutissa. Haja-asutusalueilla toimintavalmiusajat ovat usein huomattavasti pitempiä.

Kun lasketaan maanlaajuinen keskiarvo, poliisi yltää tavoitteeseensa olla paikalla yhdeksässä minuutissa, koska valtaosa tehtävistä tapahtuu kaupungeissa tai niiden lähellä. Taajamien ulkopuolella toimintavalmiusajat voivat kuitenkin olla keskiarvoon nähden moninkertaisia.

– Toimintavalmiusaikoihin vaikuttavat tehtävien ja partioautojen määrä sekä maantieteellinen sijainti, kuvailee Poliisihallituksen poliisitarkastaja Marko Savolainen.

Kuten kartasta näkyy, yhtälö on hankala kaupunkien ulkopuolella pienillä paikkakunnilla, joilla tehtäviäkin on vähän.

– Viime kädessä kyse on resursseista; poliiseja tarvitaan siellä missä on tehtäviä, toteaa Savolainen.

Kartalla näkyvät myös poliisilaitosten pääpoliisiasemat ja Manner-Suomen muut poliisiasemat. Mukana ovat vuoden 2015 hälytystehtävät, jotka on tilastoitu ennen 10. joulukuuta poliisin tulostietojärjestelmään (PolStat). Kartan värit kuvastavat sisäministeriön ja Poliisihallituksen laatimia tavoiteaikoja.

Hän huomauttaa, että poliisi pyrkii partioimaan taajamien ulkopuolella, mutta samaan aikaan voimat täytyy kohdentaa sinne, missä tarve on suurin.

Savolaisen mukaan pitkien toimintavalmiusaikojen syyt selvitetään tapauskohtaisesti. Joskus selitys on tekninen, eli poliisipartio ei vain ole kuitannut paikalle saapumista.

Sisäministeriö lähtee siitä, että poliisin resurssit pienenevät lähivuosina. Siksi tavoitesopimuksessa varaudutaan toimintavalmiusaikojen pitenemiseen.

Poliisitarkastaja Savolaisen mukaan kyse on realistisista tavoitteista suhteessa pieneneviin resursseihin.

Poliisiasemat vähenemässä, ajoneuvojen määrä ennallaan

Karttaan on merkitty 11 poliisilaitoksen pääpoliisiasemat ja Manner-Suomen muut poliisiasemat. Poliisiasemia on 119, mutta Poliisihallitus on sisäministeriön pyynnöstä ehdottanut 16 aseman lakkautusta.

Poliisihallituksen materiaalihallintopäällikkö Jouni Jantunen kertoo, että todennäköisesti suljettavissa yksiköissä toimintaa on jo karsittu vähentämällä henkilökuntaa ja rajoittamalla aukioloaikoja.

Poliisitehtävät vuosina 1998-2015 (joulukuun alussa 2015) A-, B- ja C-luokkien mukaan

Jantunen myöntää, että leikkaukset voivat joissain tapauksissa kasvattaa etäisyyksiä. Poliisilla on yhteensä 1600 ajoneuvoa, joista on partiointikäytössä noin 900 autoa ja 100 moottoripyörää.

Kaluston koko on tarkastettu pari vuotta sitten Pora III -hallintorakenneuudistuksessa, eikä uusia muutoksia ole suunnitteilla.