1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Muutto tuntemattomaan – "He halusivat antaa minulle asunnon, pelastaa minut"

Toiselle puolelle Suomea muuttaminen ei välttämättä ole helppoa nuorelle naiselle. Varsinkaan, kun uutta kotia ei ole koskaan edes nähnyt.

ilmiöt
Jenna Ojavuo.
Miia Roivainen / Yle

Kajaanissa syntynyt ja melkein 23 vuotta asunut Jenna Ojavuo on uuden edessä. Vuoden vaihteen jälkeen nuori nainen muuttaa koulupaikan perässä Kainuusta Pohjanmaalle, Seinäjoelle. Turvaverkko jää Kajaaniin, eikä tuleva sosionomi tunne uudelta paikkakunnalta ketään.

– En vielä oikein tajua sitä, että olen lähdössä pois täältä. Kyllä sen varmaan sitten hoksaa, kun muutto on suoritettu. Onhan se vähän haikeaa, tänne jäävät perhe ja ystävät. Vähän jännittää.

Perheen ja ystävien tuki ovat isoa askelta ottavalle Jennalle tärkeitä. Erityisesti yksi henkilö häntä jää ikävöimään, ja ikävöinti on molemminpuolista.

– 12-vuotias pikkuveljeni ottaa muuttoni varmaan kaikista raskaimmin. Muut ovat tukeneet ja kannustaneet.

Reviirin laajentamista ja uusia haasteita

Koulutus ei ole ainoa syy lähteä pieneltä, mutta rakkaalta paikkakunnalta toiselle. Uusien haasteiden vuoksi Jenna joutui jättämään vakituisen työpaikkansa.

– Olen asunut täällä jo niin kauan. Haluan jotain uutta ja laajentaa reviiriäni. Vaikka sosionomikoulutusta olisikin ollut Kajaanissa tarjolla, en välttämättä olisi jäänyt tänne. En oikein edes muista mitä opiskelijan elämä on, kun ei tulekaan samalla tavalla rahaa. Se on pelottavaa, mutta uskon, että pärjään, Jenna Ojavuo sanoo toiveikkaasti.

12-vuotias pikkuveljeni ottaa muuttoni varmaan kaikista raskaimmin.

Jenna Ojavuo

Tieto koulupaikasta Seinäjoella tuli vasta äskettäin. Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Irtisanoutuminen töistä, muuttovalmistelut ja uuden asunnon etsiminen ennestään tuntemattomalta paikkakunnalta.

– Siihen liittyy hauska tarina. Alkoi tulla paniikki, että parin viikon päästä alkaa koulu, enkä vielä ole saanut asuntoa etsinnöistä huolimatta. Soitin yhteen kiinteistöfirmaan. Löysin kivan asunnon, mutta siihen oli paljon hakijoita. Kerroin tarinani, ja he halusivat antaa minulle asunnon, pelastaa minut.

Muutto tuntemattomaan kotiin

Lisäjännitystä tuo se, ettei Jenna Ojavuo ole vielä edes nähnyt kotiaan, johon hänen on määrä muuttaa pian uuden vuoden vieton jälkeen.

– En ole nähnyt sitä, mutta pakko oli saada koti. Pidän peukkuja, että se olisi kiva, Jenna naurahtaa.

Jenna Ojavuo Kajaanin torilla.
Jenna jää ikävöimään sekä ystäviään, että sopivan kokoista synnyinkaupunkiaan.Miia Roivainen / Yle

Jenna ei osaa suunnitella tulevaa arkeaan etukäteen.

– Ehkä joku osaa, mutta minä en. Saako sieltä edes uusia kavereita? Toivottavasti. Pääasia on se, että on koti ja koulupaikka.

– Uskon silti, että tämä on sitä mitä haluan. Uravaihdos myyjästä sosionomiksi kiinnostaa, haluan tulevaisuudessa työskennellä lasten ja nuorten parissa, hän lisää.

Vaikka sosionomikoulutusta olisikin ollut Kajaanissa tarjolla, en välttämättä olisi jäänyt tänne.

Jenna Ojavuo

Pakkaaminen etenee kovaa vauhtia, ja pian Jenna on yksin uudessa kaupungissa. Perhettä ja ystäviään hän tulee varmasti ikävöimään, mutta synnyinkaupunkiin jää muutakin.

– Tykkään Kajaanista siksi, että se on täällä pohjoisessa. Ja kainuulaiset ovat leppoisia ihmisiä! Kadulla kävellessä hymyillään toisille, ja on lämminhenkinen tunnelma. Niitä asioita jään kaipaamaan.

– Olen kyllä kuullut, että Pohjanmaallakin ollaan leppoisia, Jenna miettii.

Lue seuraavaksi