Ihmisoikeusjärjestö epäilee Norjan käännytyksiä

Helsinki-komitean mielestä turvapaikkajärjestelmä ei toimi Venäjällä, jonne palauttaminen saattaa rikkoa YK:n ihmisoikeussopimusta.

turvapaikanhaku
Storskogin raja-asema Norjassa.
Storskogin raja-asema Norjassa. Tästä on tänä vuonna kulkenut noin 4000 pakolaista. Nyt heitä ei juurikaan näy, Norja on tiukentanut rajavalvontaa ja talvisää ei houkuttele ihmisiä liikkumaan jäisiä teitä. Kerstin Kronvall / Yle

Norjan käyttöönottamat käännytykset takaisin Venäjälle rikkovat mahdollisesti YK:n ihmisoikeussopimusta, sanoo Norjan Helsinki-komitea. Asiasta kirjoittaa Independent Barents Observer -uutissivusto. Helsinki-komitean mukaan turvapaikkajärjestelmä ei toimi Venäjällä, jossa järjestelmä on korruptoitunut ja siihen pääsy on hyvin vaikeaa. Vain reilut 800 ihmistä on saanut turvapaikan Venäjältä sen jälkeen kun maa allekirjoitti YK:n ihmisoikeussopimuksen vuonna 1992.

Norja muutti lakejaan marraskuussa ja ilmoitti käännyttävänsä ilman viisumia Venäjältä tulevat takaisin. Syksyn ja alkutalven aikana Venäjältä ehti tulla Norjaan noin 5000 turvapaikanhakijaa. Uusi linjaus tyrehdytti turvapaikanhakijoiden tulon Storskogin raja-asemalle.

Suomen pohjoisella itärajalla turvapaikkaa haki tiistaina neljätoista ihmistä, joista Raja-Joosepissa turvapaikkaa haki viisi ja Sallassa yhdeksän ihmistä. Vuoden aikana Venäjältä on tullut 633 turvapaikanhakijaa, joista osalle on jo annettu kielteinen päätös nopeutetussa menettelyssä ja heidät on käännytetty takaisin Venäjälle. Tulijat ovat olleet afganistanilaisia, nepalilaisia, irakilaisia, iranilaisia ja syyrialaisia.