Koe uusi yle.fi

Laulaja kuvaa Erämiehen päiväkirjaa ja menee metsään musiikkia karkuun

Mikä saa laulajan pakenemaan musiikkia metsään? Ainakin rauha. Yksin Antti Matikainen ei kuitenkaan luonnossa liiku, vaan mukana kulkee videokamera.

kulttuuri
Kuva Erämiehen päiväkirjasta.
Antti Matikainen

Laulaja Antti Matikainen on innokas erämies. Jo toisesta harrastuksesta on muotoutumassa miehelle ammatti, sillä laulukeikkojen ohella mies pitää Erämiehen päiväkirjaa (siirryt toiseen palveluun), videoblogia eräilystä.

– Se on vielä tuore keksintö, mutta pitkäaikainen haave. Metsästän, melon, kalastan ja retkeilen. Aion julkaista ainakin yhden jakson kuussa, Matikainen kertoo.

– Näissä videoissa ei spekseillä ja nippelitiedoilla paljonkaan pelata, ettei omat luontoelämykset kärsi samalla. Tai no, on pari lintua päässyt karkuun, kun olen kameraa säädellyt, Matikainen naurahtaa ja jatkaa:

– Se kuuluu siihen. Oppirahat on maksettava.

Kaiken tuon tekeminen vaatii kuitenkin rohkeutta, ja minä olen aika saamaton jätkä välillä.

Antti Matikainen

Matikainen haluaa välittää hyviä tunteita luonnosta niin katselijoille, kuin omille lapsillensakin. Hetken mielijohteesta mies kehitteli joulukalenterin, ja nyt Facebook-sivuilla on jo yli 1 200 tykkääjää.

– Joulukalenteri on ollut jokapäiväinen ilo ja riesa. Se on ollut tosi hauskaa. On älyttömän hyvä fiilis, että ihmiset ovat lähteneet tähän mukaan.

Lapset mukaan metsään eräilemään

Eräilyä rakastava Antti Matikainen suunnittelee videoblogiaan jo pidemmälle. Hän aikoo alkaa testaamaan erilaisia erävarusteita, ja onpa aikomus suunnata Suomen luonnosta Jenkkiläänkin.

– Käyn kesäkuussa kaksi viikkoa Pohjois-Amerikassa, Montanassa. Tyttäreni asuu siellä. Olen suunnitellut sinne melontareissuja, eli vähän Amerikan-ekstraa on luvassa.

Nuotiokuva Erämiehen päiväkirjasta.
Antti Matikainen haluaa opettaa lapsensakin kulkemaan luonnossa.Antti Matikainen

Matikaiselle onkin tärkeää, että omat lapset viihtyvät luonnossa.

– Vaikka se perheen pienimpien kanssa onkin telttailua ja makkaranpaistoa, ne ovat juuri sellaisia muistoja, joita omastakin lapsuudesta tulee mieleen. Muistan sen aikaisten telttojen hajutkin, Matikainen sanoo.

Matikaisen oma 3-vuotias tytärkin pitää teltatailusta.

– Telttailimme kotipihalla monta yötä, lämmitimme sitä kaminalla, pelasimme lautapelejä ja vietimme isä-tytär -aikaa, kertoo Matikainen.

– Haluan opettaa lapsilleni, miten tärkeää on pitää huolta luonnosta, ja muistuttaa, miten sitä ennen vanhaan on ruokaa ja lihaa hankittu, hän toteaa.

Musiikkia ja vilinää karkuun

Erämiehen harrastus lähti lapsena kalastuksesta. Nykyisin keikkaileva artisti saakin sopivaa vastapainoa hektiseen elämäänsä luonnon helmasta.

Lauluharrastus ja eräharrastus tukevat toisiaan.

– Keikkapaikoilla ollaan meluisissa paikoissa, isojen ihmismassojen keskellä, joten metsäreissulla en enää kuuntele edes radiota, sanoo Matikainen.

– Menen musiikkia karkuun, kuuntelen luonnon ääniä, haistelen tuoksuja ja katselen niitä upeita maisemia, mitä meillä täällä Kainuussa on.

"On pari lintua päässyt karkuun, kun olen kameraa säädellyt."

Antti Matikainen

Laulajan tulevaisuuden haaveet liittyvät Erämiehen päiväkirjaan. Matikainen myöntääkin, että artistin on vaikeaa suunnitella elämäänsä pitkälle.

– Videoblogin kautta voi työmahdollisuuksiakin poikia. Puhelimet ovat jo vähän soineet. Ei ole ollenkaan poissuljettua, että videoblogista muodostuisikin televisio-ohjelma, mies pohtii.

Kuva Erämiehen päiväkirjasta.
Matikainen toivoo, että videoblogi poikii jatkossa töitä. Antti Matikainen

Eläkepäiville Kainuun vaaramaisemiin?

Matikainen kertoo kirjoittelevansa pieneen vihkoon suunnitelmia videoblogiaan varten. Aiheille ei ole rajoja, kun kyse on luonnosta, metsästämisestä, sienestämisestä, kalastamisesta ja metsästä ylipäätään.

Jos videoblogi poikii töitä, voi mies olla tyytyväinen. Silloin hän nimittäin olisi tehnyt jo kahdesta harrastuksestaan työn.

– Muusikoksi tuleminen oli vaikea prosessi. Olen saanut siihen kotoa paljon tukea ja olen tehnyt paljon muitakin töitä ohessa. Kaiken tuon tekeminen vaatii kuitenkin rohkeutta, ja minä olen aika saamaton jätkä välillä, Matikainen naurahtaa.

– Päätin vaan, että tallennusnappi päälle kamerasta ja nyt ruvetaan kuvaamaan.

Menen musiikkia karkuun, kuuntelen luonnon ääniä, haistelen tuoksuja ja katselen niitä upeita maisemia, mitä meillä täällä Kainuussa on.

Antti Matikainen

Laulaja-eräilijä haluaa innostaa ihmisiä kohti omia unelmia.

– Sitähän toitotetaan Facebookissa ja kauniissa lauseissa, joissa on kissan kuva alalaidassa: usko unelmiisi ja mene niitä kohti, tee asialle jotain. Mitään ei tapahdu, jos ei ala hommia tekemään.

Liian pitkälle ajatuksiaan ei voi suunnata, mutta mies haluaisi kovasti viettää eläkepäivänsä Kainuun vaaramaisemissa.

– Täytyy pitää mielessä se, että keikat on pääosin etelässä. Vielä ei olla tänne muuttamassa. Täällä olisi eläkkeellä hienoa olla, mutta toki pitää ajatella kolmea muutakin tyyppiä, eli perhettä.

– Ei sitä kauas osaa ajatella, ehkä noin kuukausi kerrallaan eletään ja suunnitellaan. Kivi pyörii koko ajan, sanoo laulaja.