Verkko Timtšenkon ympärillä kiristyy – pakotteet painavat Jokereitakin

Venäläis-suomalaisen miljardöörin Gennadi Timtšenkon yhtiöitä ja liikekumppani lisättiin Yhdysvaltain pakotelistalle. Timtšenkon omistukset Jokereissa ja Hartwall Areenassa kulkevat nykyisin kyproslaisen holdingyhtiön kautta.

talous
jokerit juhlat
Jokerit siirtyi pelaamaan KHL-sarjaan kaudeksi 2014-2015.Tomi Hänninen

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö asetti tiistaina uusia pakotteita Jokereiden ja Hartwall Areenan omistajiin kuuluvalle miljardöörille Gennadi Timtšenkolle.

Pakotelistalle asetettiin yhtiöitä, jotka Timtšenko omistaa tai jotka ovat tukeneet hänen toimintaansa. Uutena henkilönä pakotelistalle joutui Timtšenkon ruotsalainen liikemieskumppani Sven Olsson.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat asettivat Venäjää vastaan pakotteita sen jälkeen, kun Venäjä oli miehittänyt ja liittänyt itseensä Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö on kuvannut Timtšenkon kuuluvan Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin.

– Timtšenkon toiminta energiasektorilla kytkeyy suoraan Putiniin. Putinilla on sijoitusomaisuutta Gunvorissa ja hänellä saattaa olla mahdollisuus käyttää Gunvorin varoja, Yhdysvaltain valtiovarainministeriö perusteli pakotepäätöstä maaliskuussa 2014.

Gunvor on maailman suurimpiin kuuluva öljynvälitysyhtiö, jonka suuromistaja Timtšenko oli vuoteen 2014. Timtšenko myi osuutensa yhtiössä pakotelistalle jouduttuaan.

Pakotelistalle ovat joutuneet myös muun muassa suomalainen liikemies Kai Paananen sekä Jokereiden osaomistaja Roman Rotenberg. Paananen on Timtšenkon entinen yhtiökumppani ja luottohenkilö, joka valvoo Timtšenkon etuja esimerkiksi Hartwall Areenan omistavassa yhtiössä.

Gennadi Timtshenko.
Jokereiden osaomistajan Gennadi Timtšenkon arvioidaan kuuluvan Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin.Kuzmin Yury / AOP

Jokerit-omistukset kulkevat Kyproksen kautta

Gennadi Timtšenko omistaa vajaan 50 prosentin osuuden Hartwall Areenasta ja vähän yli 23 prosenttia jääkiekkoseura Jokereista.

Kiekkobisneksiään varten Timtšenko on rakentanut moniportaisen omistusjärjestelyn, johon liittyy kolmekin eri veroparatiisissa toimivaa holding- eli omaisuudenhoitoyhtiötä.

Vuonna 2012 Brittiläisiltä Neitsytsaarilta käsin toimiva yhtiö Pallister Holding perusti Luxemburgiin yhtön nimeltä White Anchor Holding. Luxemburgilainen yhtiön kautta Timtšenko omistaa osuutensa Jokereissa ja Hartwall Areenassa. Tlinpäätöstietojen mukaan luxemburgilaisessa yhtiössä oli viime vuoden lopulla varoja lähes 22 miljoonaa euroa.

Grafiikka
Ilkka Kemppinen / Yle

Lokakuussa 2014 Timtšenko järjesteli Jokerit-omistuksiaan. Luxemburgilaisen yhtiön koko osakekanta siirtyi tuolloin Timtšenkon kyproslaisen holdingyhtiön eli Volga Resourcesin omistuksiin. Tämä tarkoittaa, että Timtšenkon omistukset Jokereissa ja Hartwall Areenassa kulkevat nykyisin Kyproksen kautta. Maa on etenkin venäläisten suosima veroparatiisi.

Kyproslainen yhtiö kuuluu Timtšenkon omistamaan Volga-konserniin, joka toimii useista maista käsin. Myös Volga-konserni on Yhdysvaltain pakotelistalla.

Liikemies ja nykyinen kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo (kok.) myi vajaan 50 prosentin osuuden Jokereista sekä Hartwall Areenan kokonaisuudessaan vuonna 2013 Timtšenkolle sekä Arkadi ja Boris Rotenbergille. Samassa yhteydessä Jokerit päätti siirtyä pelaamaan kansainväliseen, mutta pääosin venäläiseen jääkiekkoliigaan KHL:ään.

Yhdysvaltain pakotelistalle jouduttuaan Arkadi ja Boris Rotenberg siirsivät omistuksensa Jokereissa ja halliyhtiössä Roman Rotenbergille. Sittemmin myös Roman Rotenberg joutui pakotelistalle. Vaikka Jokereiden henkilöomistajia ja heidän yhtiöitään on asetettu pakotelistalle, ei jääkiekkoseuraa tai halliyhtiötä kohtaan ole kohdistettu pakotteita.

Pakotteet ovat kuitenkin aiheuttaneet myös harmia Jokereiden toiminnalle. Toukuussa 2015 Ilta-Sanomat kertoi (siirryt toiseen palveluun)Nordea-pankin sulkeneen Jokereiden maksuliikenteen. Syyskuussa 2015 MTV kertoi (siirryt toiseen palveluun)Jokereiden tehneen kaudella 2014–2015 yli 13 miljoonan euron tappiot.

Imagollisesti pakotteet ovat kiusallinen aihe Jokereille. Joukkueen osaomistajien kytköksistä Venäjän johtoon, veroparatiisiyhtiöistä ja pakotteiden vaikutuksesta on kirjoitettu laajasti mediassa.

Pakotelistalle joutuneiden henkilöiden ja yhtiöiden varoja voidaan jäädyttää sekä maksuliikenne keskeyttää.

Lehtileike
Luxemburgin kaupparekisterin tiedoista käy ilmi, että Gennadi Timtšenko on järjestellyt Jokerit-omistuksiaan Kyprokselle.

Liikevaihto putosi 2,3 miljardista miljoonaan euroon

Yhdysvallat lisäsi tiistaina pakotelistalleen seitsemän Timtšenkon omistamaa, hallintavaltaan tai muuten lähipiiriin kuuluvaa yhtiötä. Ainakin yhdellä pakotelistalle joutuneista yhtiöistä on ollut aikaisemmin omistuksia Suomessa.

Pakotelistalle päätyi Timtšenkon luxemburgilainen holdingyhtiö Maples, joka omisti vuoteen 2007 asti yli 50 prosenttia suomalaisesta öljynvienti- ja kauppayhtiö Southeast Tradingstä.

Southeast Trading kuuluu SET Group -konserniin, jonka liikemies Kai Paananen omistaa nykyisin kokonaisuudessaan. Yhdysvallat asetti kaksi SET-konserniin kuuluvaa yhtiötä pakotelistalle heinäkuussa 2015.

Maples omisti ainakin muutaman vuoden ajan myös toisen suomalaisen öljynvientiyhtiön eli International Petroleum Productsin (IPP). Omistus käy ilmi IPP:n kaupparekisteriin toimittamista asiakirjoista.

Yhtiön toimintatarkoitus oli ostaa raakaöljyä ja myydä sitä eteenpäin ostohintaa korkeammalla hinnalla. Vuonna 2010 yhtiön liikevaihto oli peräti 2,37 miljardia euroa. Liikevaihdolla mitattuna yhtiö oli Suomen 22. suurin kyseisenä vuotena. Yhtiöllä oli tuolloin tilinpäätöksen mukaan kaksi työntekijää.

Pakotelistalle jouduttuaan Timtšenko alkoi ajaa nopeasti IPP:n toimintaa alas. Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli enää 1,4 miljoonaa euroa. Liikevaihto siis lähes katosi neljässä vuodessa.

IPP:n vuoden 2013 tilinpäätöksessä yhtiön omistajaksi kerrotaan kyproslainen holdingyhtiö PP OIL Products (Cyprus) Limited. Kyseinen kyproslainen yhtiö on sekin Yhdysvaltain pakotelistalla.

Pakotelistalle joutuneet Suomen kansalaiset

Gennadi Timtšenko

Venäläis-suomalainen miljardööri, jolla väitetään olevan läheiset välit Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Yhdysvaltain pakotelistalle joutunut Timtšenko (s. 1952) on kertonut luopuneensa omistuksistaan monissa yhtiössä. Timtšenko on omistanut useita yhtiöitä Suomessa. Hänellä on myös Suomen kansalaisuus.

Kai Paananen

Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva liikemies, joka on tuntenut Gennadi Timtšenkon jo 1980-luvulta lähtien. Paananen (s. 1954) omistaa muun muassa öljy- ja kaasutuotteiden välitysyhtiön sekä tilauslentoyhtiön. Paananen on Timtšenkon luottohenkilö ja hän valvoo miljardöörin etuja esimerkiksi Hartwall Areenan omistavan yhtiön hallituksessa.

Kai Paananen
Liikemies Kai Paananen asetettiin Yhdysvaltain talouspakotelistalle kesällä 2015.Yle

Boris Rotenberg

Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluva liikemies ja miljardööri. Rotenbergillä (s. 1957) on myös Suomen kansalaisuus. Boris Rotenberg tutustui presidentti Putiniin yhteisen judoharrastuksen myötä.

Roman Rotenberg

Boris Rotenbergin poika, joka on Jokereiden hallituksen jäsen ja Hartwall Areenan omistavan yhtiön hallituksen puheenjohtaja. Roman Rotenberg (s. 1981) omistaa osuuden myös KHL-seura Pietarin SKA:sta. Suomen kansalaisuuden omaava Rotenberg puhuu myös sujuvaa suomea. Hän on Gazprombankin varapääjohtaja.

Roman Rotenberg.
Jokereiden ja Hartwall Areenan omistajiin kuuluvalla Roman Rotenbergilla on myös Suomen kansalaisuus.Stanislav Krasilnikov / AOP

Pakotelistalle joutuneet suomalaiset yhtiöt

Airfix Aviation

Tilauslentoyhtiö, jonka osaomistaja Gennadi Timtšenko oli vuoteen 2013 saakka. Kai Paananen on yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja suurin omistaja SET Petrochemicalsin kautta.

Southeast Trading

Kai Paanasen yhtiö, jonka toimialaan kuuluu muun muassa konsultointia, suunnittelu ja huolto sekä idänkauppa. Yhtiöllä on konttorit Lappeenrannassa, Espoossa ja Vantaalla.

SET Petrochemicals

Kai Paanasen omistama öljy- ja kaasutuotteiden välitysyhtiö. Vuoteen 2007 asti Timtšenko omisti yhtiöstä yli 50 prosenttia luxemburgilaisen holdinginyhtiönsä Maplesin välityksellä. SET Petrochemicals on Yhdysvaltain pakotelistalla. Yhtiön kautta Paananen on tukenut muun muassa keskustan toimintaa sekä Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjaa.

Långvik Capital

Roman Rotenbergin yhtiö, joka vastasi syksyyn 2015 Kirkkonummen Långvikissa toimivan kylpylä- ja kongressikeskuksen toiminnasta. Rotenberg hallinnoi omistuksiaan Jokereissa ja Hartwall Areenassa Långvik Capitalin kautta.

Lähteet: Lähteet: Luxemburgin ja Suomen kaupparekisterien asiakirjat, yhtiöiden tilinpäätökset, oikeusministeriöön toimitetut vaalirahailmoitukset, Bloomberg, Yhdysvaltain valtiovarainministeriön verkkosivut