1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjältä kansainvälinen pidätysmääräys öljyoligarkki Hodorkovskista

Venäjä epäilee, että Hodorkovski tilasi vuonna 1998 tehdyn Neftejuganskin kaupunginjohtajan Vladimir Petuhovin murhan.

Ulkomaat
Mihail Hodorkovski.
Mihail HodorkovskiSergey Dolzhenko / EPA

Venäläinen tuomioistuin on pidättänyt öljy-yhtiö Jukosin perustajan Mihail Hodorkovskin poissaolevana, kertovat venäläiset uutistoimistot. Lisäksi Hodorkovskista on annettu kansainvälinen pidätysmääräys.

Venäjä epäilee, että Hodorkovski tilasi vuonna 1998 tehdyn Neftejuganskin kaupunginjohtajan Vladimir Petuhovin murhan. Häntä vastaan nostettiin syyte murhan tilaamisesta pari viikkoa sitten.

Hordorskovski kiistää syytteen. Jukos-yhtiön entinen turvallisuusjohtaja on aiemmin tuomittu elinkautiseen vankeuteen Petuhovin murhasta.

Hodorkovski tuomittiin Venäjällä petoksesta, veropetoksesta ja kavalluksesta vankeuteen vuonna 2003. Länsimaat arvostelivat tuomion olevan poliittinen, sillä Hodorkovski tunnettiin presidentti Vladimir Putinin arvostelijana.

Hän istui vankilassa kymmenen vuotta, ennen kuin Venäjän presidentti Vladimir Putin armahti hänet Sotšin talviolympialaisten alla joulukuussa 2013. Sveitsi myönsi hänelle tuolloin oleskeluluvan, mutta uutistoimisto Reutersin mukaan hän viettää paljon aikaa Lontoossa.

Lähteet: Reuters, AFP, Tass

Lue seuraavaksi