Ruoka näyttää herkulliselta myös hyisellä lumihangella

Ruokakuvaaja Manne Stenros innostui Tornionlaakson ruokakulttuurista ja -perinteistä. Joulun alla ilmestynyt Talviruokia Tornionlaaksossa -reseptikirja esittää perinneruoat alkuperäisessä ympäristössään, talvisen Tornionjokilaakson maisemissa.

Kotimaa
Ruokakirja Talviruokia Tornionlaaksossa
Minna Aula / Yle

Tornionlaakson pyyntimenetelmiin ja ruoanvalmistustapoihin pureudutaan Manne Stenrosin uudessa, vastajulkaistussa Talviruokia Tornionlaaksossa -kirjassa.

Juuri kypsynyt porkkanalaatikko nostettiin uunista ja kiidätettiin sadan metrin päästä keittiöstä kuvauspaikalle, pyyhkeeseen käärittynä.

Manne Stenros

Kirjassa avataan myös muita Tornionlaakson perinteitä, kuten siian lippoamista, kodan pystyttämistä ja saunomista.

Stenros kertoo kirjan tavoitteeksi kertoa perinteistä ja tavoista talvisessa Tornionlaaksossa. Stenros on erikoistunut ruokakirjojen kuvittamiseen ja ruoan kuvaamiseen.

Lumi ja kylmyys haastavat ruokakuvaajan

Kokenut ruokakirjojen kuvittaja kertoo ruokien kuvaamisen haastavaksi talvella ulkona.

– Ruoka jäähtyy nopeasti. Hanki on kylmä ja ilma on kylmä, täytyy olla nopea ja katsoa valmiiksi paikkoja, Stenros sanoo.

Kirjaa varten valmistettiin Tornionlaakson reseptillä porkkanalaatikkoa. Stenros valikoi kuvauspaikan niin, että Kukkolankosken rakennuksia näkyy taustalla ja katsoi, että lumihanki näyttää kivalta. Herkullisen kuvan nappaaminen vaatii kuitenkin usein viime hetken muutoksia.

– Juuri kypsynyt porkkanalaatikko nostettiin uunista ja kiidätettiin sadan metrin päästä keittiöstä kuvauspaikalle, pyyhkeeseen käärittynä. Olin rakentanut kuvaan tonttu-ukoista paraatin, mutta kuvasta puuttui vielä jotain, Stenros kuvailee.

Viimeinen silaus kuvalle saatiin, kun kuvaajan taskusta löytyneellä suurella lusikalla kuopaistiin esille porkkanalaatikon rakenne.

Raaka-aineet ja rekvisiitta ovat tärkeitä

Kirjan ruoat on valmistanut Ruotsin Kukkolankoskella ravintolaa pitävä Margit Spolander.

– Margit käyttää tornionlaaksolaisia raaka-aineita monipuolisesti ja se näkyy myös tässä meidän tuoreessa kirjassa, Stenros sanoo.

Kuvasta puuttui vielä jotain.

Manne Stenros

Spolander ja Stenros ovat tehneet yhteistyötä ennenkin. Kaksikon edellinen lähiruokakirja julkaistiin neljä vuotta sitten. Kirja palkittiin Ruotsissa vuoden lähiruokakirjana ja se oli myös ehdolla maailman parhaaksi lähiruokakirjaksi.

– Monesti tuon kuvaan mukaan raaka-aineita ja vanhoja rakennuksia tai perinne-esineitä, kuten tässä kirjassa. Kuvasta tehdään herkullinen oikeilla elementeillä, esimerkiksi kastiketta pitää olla sopivassa suhteessa ruokaan sekä mausteiden ja yrttien pitää olla näkyvissä, Stenros kertoo.

Kirja on kolmikielinen. Tekstit on käännetty suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi. Kirja on tarkoitettu pääsääntöisesti matkailijoille ja turisteille.