"Herra Jouluvalon" piha on kulmakunnan nähtävyys

Jouluvalojen asentaminen ja muokkaaminen oman maun mukaisiksi on temmannut kotkalaismiehen niin vahvasti mukaansa, ettei miestä joulun alla juuri sisällä näy. Kauniisti valaistusta pihasta on tullut paikallinen ihastelun kohde.

Kotimaa
Kausivaloin koristeltu piha
Kotkalainen Mika Kylämarttila näkee paljon vaivaa kauniin ja hillityn kausivalaistuksen eteen. Kylämarttilaa haastattelee Sini Ojanperä.

Kun marraskuu kääntyy loppupuolelleen, ei Mika Kylämarttilan tarvitse miettiä, mitä hän vapaa-aikanaan tekisi. Kylämarttila hankki aikoinaan pari jouluvalosarjaa – ja hurahti. Helposti saatavilla olevat led-valot ovat avanneet uusia mahdollisuuksia, ja tänä päivänä perheen omakotitalon piharakennuksia koristaa 50 valosarjaa eli lähes 4 000 lamppua.

– Tuntimäärää en ole laskenut, mutta monta iltaa vietän pihassa ja autotallissa, herra Jouluvalonakin Kotkassa tunnettu Kylämarttila nauraa.

Työn määrä näkyy etenkin siinä vaiheessa, kun koittaa aika kerätä johdot ja lamput pois. Kylämarttila toteaa aina tuolloin vaimolleen, ettei enää ikinä laita kausivaloja, mutta toistaiseksi lupaus ei ole pitänyt. Vuorotyötä tekevä mies ei yötöidenkään jälkeen malta painella nukkumaan, kun valoprojekti on kesken. Tänä vuonna valojen virittäminen on ollut sentään hieman helpompaa, sillä kädet eivät jäädy ilman hanskojakaan.

Vilkkuvalot eivät kuulu kuvaan

Kylämarttila ei tyydy ripustelemaan vain valmiita valosarjoja, vaan hän muun muassa muotoilee niistä omin käsin eläinhahmoja. Vaikka valosarjoja kertyy rutkasti, tyyli on hillitty.

– Ei mitään värivaloja, vilkkuvia, välkkyviä, en voi sietää niitä.

Naapurit eivät Kylämarttilan mukaan ole valoista häiriintyneet vaan päinvastoin hän on saanut niistä tunnustusta. Piha tunnetaan Kotkassa valoistaan ja moni pysähtyy talon kohdalla.

– Jarrut kirskuvat, auto hiljentää ja yleensä jäädään tuohon portille sitten katsomaan valoja. Sitten ajetaan taas pätkä talon toiselle puolelle ja katsotaan niitä valoja.

Ohikulkevat lapset ihastelevat etenkin eläinhahmoja. Liikenne ohjataan läheiseltä hautausmaalta juuri Kylämarttilan kotikatua pitkin, ja tuolloin trafiikki talon vierustalla on tavallistakin kovempi.

Kohti joulun tunnelmaa

Kylämarttila pääsee tänä vuonna laskeutumaan rauhassa joulun viettoon, sillä vapaat osuivat pyhille. Joulun tunnelma hänellä syntyy siitä, kun vieraat saapuvat.

Joulusauna lämmitetään piharakennuksessa, ja tietä saunalle valaisevat – tietysti – kaikki pihan tuhannet valot.