Perhe matkustaa tuntikausia lumen perässä: ”Tulisi joulu toki muutenkin”

Lumi kuuluu suomalaiseen jouluun. Tai ainakin se on perinteisesti kuulunut. Arabiemiraateissa asuva perhe matkusti Suomeen antaakseen lapsille kulttuurikokemuksen. Pitkän lentomatkan jälkeen edessä on vielä automatka pohjoiseen. Joulu tulisi kuulemma muutenkin, mutta pitäähän suomalaisen lapsen tietää, mitä pulkka tarkoittaa.

Kotimaa
mies ja nainen pakkaavat autoa
Karri Laihonen / Yle

Lehdoilla ja Rohiolalla oli takana jo noin kymmenen tuntia matkustamista, kun he saapuivat Raumalle sukuloimaan. Kolmilapsinen perhe on hakenut joulutunnelmaa Arabiemiraateissa muina vuosina lämmittämällä glögiä ja paistamalla pipareita helteessä.

Jotain kuitenkin puuttui.

– Viisivuotias tyttäremme kysyi juuri hiljattain, mikä on pulkka. Lumikokemus onkin mielestäni lapsille nyt tärkeä. Se on kulttuurillisesti merkittävä asia, kertoo perheen äiti Salla Rohiola.

Perhe luo tunnelman

Suomalaisen joulun perinteitä on ollut vaikea vaalia, kun perhe on asunut kaukana juuristaan. Vaikka lumi saikin tulemaan tänä vuonna Suomeen, tulisi joulu ilman sitäkin.

– Kaikkein tärkeintä on tunnelma, perheen läheisyys ja lasten riemu. Myös sukulaisten kanssa oleminen tuo joulutunnelmaa.

Kaikkein tärkeintä on tunnelma, perheen läheisyys ja lasten riemu.

Salla Rohiola

Myös puoliso Antti Lehto on mielissään sukulaisten tapaamisesta, mutta odottaa silti pitkää automatkaa ihan vain perheen kesken.

– Uskon siitä tulevan hienoa, sillä tämä on yhteinen projekti. Voimme yhdessä rauhoittua jouluun.

7-vuotiaalla esikoistyttärellä on omat suunnitelmansa automatkan varalle.

– Ajattelin syödä ja katsella pädiä, Siiri Lehto toteaa.

Isä uskoo, että tytöt malttavat irrottaa katseensa tableteistaan kunhan maisemat alkavat vaihtua. Sen verran suuri merkitys lumella lienee koko perheelle.