1. yle.fi
  2. Uutiset

Väitös: Netissä koettu yhteisöllisyys on useimmiten hetken hurmaa

Yhteisöllisyyden kokemuksia syntyy netissä etenkin palautteen myötä. Useimmiten yhteydenpito jää väliaikaiseksi.

Kotimaan uutiset

Jo hyvin yksinkertainen, tekstipohjainen verkkoviestintä antaa mahdollisuuden yhteisöllisyyden kokemiseen. Näin arvioi aihetta tutkinut Sanna Malinen, jonka väitöskirja tarkastetaan tammikuussa Tampereen yliopistossa.

Netissä koettu yhteisöllisyys voi olla hetken aikaa hyvin merkityksellistä.

Sanna Malinen

Ihmiset voivat kokea verkossa yhteisöllisyyttä, vaikka eivät koskaan kohtaisi toisiaan. Nettiyhteisöistä on tullut Malisen mukaan yhä tärkeämpiä keskinäisessä kanssakäymisessä.

– Internet tuo oman lisänsä sosiaalisiin suhteisiin. Se antaa mahdollisuuden tuntea yhteenkuuluvuutta muiden verkkopalvelun käyttäjien kanssa, Sanna Malinen sanoo.

Roolit muuttuvat

Esimerkkinä nettiyhteisöistä tutkija mainitsee liikuntapäiväkirjaa pitävät. Osa verkkopalvelun käyttäjistä ainoastaan jakaa tietoa omista treeneistään, osa kommentoi kiinnostuneena muiden kirjoituksia.

Useimmiten juuri palautteen saaminen tuottaa yhteisöllisyyden kokemuksen. Tämä tunne voi johtaa siihen, että käyttäjän rooli muuttuu: passiivinen tiedon jakaja voi kiinnostua yhä enemmän toisten tuottamasta sisällöstä.

Yhteisöllisyys voi syntyä nopeasti samanhenkisten ihmisten välille. Yhteenkuuluvuuden tunne voi olla hyvin voimakasta, mutta toisaalta se myös häviää nopeasti.

– Ihmisten mielenkiinnon kohteet muuttuvat koko ajan. Netissä koettu yhteisöllisyys voi olla hetken aikaa hyvin merkityksellistä, mutta kiinnostuksen laantuessa yhteisöstä pääsee eroon napin painalluksella, Sanna Malinen toteaa.

Lue seuraavaksi