Soini väläyttää Hbl-boikotin purkua: Keep on knocking, ehkä ensi vuonna tärppää

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini kehottaa Hufvudstadsbladetia jättämään hänelle edelleen haastattelupyyntöjä. Soini myöntää sijoittaneensa lehden pyynnöt "pahnanpohjimmaisiksi", koska katsoo saaneensa Hbl:n kolumneissa rasistin leiman.

politiikka
Timo Soini perussuomalaisten puoluetoimistolla tiistaina 22. joulukuuta.
Timo Soini perussuomalaisten puoluetoimistolla tiistaina 22. joulukuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hufvudstadsbladet paljasti tiistaina, ettei perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini ole puoleen vuoteen suostunut lehden haastattelupyyntöihin. Lehden mukaan Soinin avustajat ovat vedonneet vaihteleviin syihin, mutta tiistaina Soini itse vahvisti Hbl:lle, että kyse on nimenomaan boikotista.

– Pitää paikkansa, että olen viestittänyt lehdelle, että se on haastattelupyynnöissä pahnanpohjimmaisena, kertoi Soini Yle Uutisille keskiviikkona.

Soinin mukaan hänet on Hufvudstadsbladetin kolumneissa leimattu rasistiksi, mikä on hänen mielestään eettisesti arveluttavaa.

– Perussuomalaisia saa arvostella, ja puolueen jäsenten rasistisia kommentteja saa arvostella, mutta jokainen minut tunteva tietää, että henkilööni kohdistuva väite on väärä, Soini puolustautuu.

Soini ei halua edes toistamiseen kysyttäessä yksilöidä, mistä kolumnista tai kolumneista hän on närkästynyt, vaan kehottaa sen sijaan tutustumaan lehden sisältöön ennen ja jälkeen vaalien.

Boikotti ei ehdoton eikä ikuinen

Joulurauhan hengessä Soini sanoo kuitenkin olevansa valmis normalisoimaan välinsä Hbl:n kanssa ja kehottaa lehteä jatkamaan haastattelupyyntöjen tekemistä. Hän katsoo saaneensa viestinsä nyt lehdessä perille.

– Keep on knocking, niin ehkä ensi vuonna tärppää, Soini viestittää lehden suuntaan.

Kolkuttavalle avataan.

Toimittajayhdistys koolle loppiaisen jälkeen

Eri tiedotusvälineiden politiikan toimittajia edustava yhdistys aikoo pohtia Hbl-boikottia loppiaisen jälkeen. Politiikan toimittajat ry:n puheenjohtaja, MTV:n toimittaja Mari Haavisto kertoo useiden yhdistyksen jäsenten ottaneen jo yhteyttä asian käsittelemiseksi.

– Lähtökohtaisesti on tietysti niin, että ulkoministerin pitäisi kohdella kaikkia tiedotusvälineitä tasapuolisesti, Haavisto kommentoi Ylelle.

Ennenkin on osattu boikotoida

Ulkoministeri Soinin ja Hufvudstadsbladetin kiista ei ole aivan ainutkertainen edes lähihistoriassa. Esimerkiksi Yleisradion oli niin sanotun lautakasajupakan jälkeen vaikea saada pääministeri Matti Vanhasta (kesk.) erillishaastatteluihin. Myös pääministeri Paavo Lipponen (sd.) karsasti Ylen A-studiota jonkin aikaa.

Ja Yleisradiossa muistetaan hyvin myös sitaattikiista tasavallan presidentti Mauno Koiviston kanssa. Ylen Koiviston puheista tekemä tulkinta sai suivaantuneen presidentin myöntämään erimielisyyttä käsitelleen erikoishaastattelun yksinoikeudella naapuriin, MTV:lle.

Päivitetty 14.02: Soini ei halua yksilöidä, mistä kolumnista on kyse