Anvian ja Elisan riitoihin ei tule selvyyttä vielä pitkään aikaan

Anvian osakejärjestelyistä ja erittäin riitaisasta yhtiökokouksesta poiki useita kanteita niin Varsinais-Suomen kuin Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuteen. Nyt näyttää siltä, että sekä Elisan että Anvian osakkeita omistavien S4F Oy:n tytäryhtiöiden nostamien kanteiden käsittely vie pitkälle ensi kevääseen.

Kotimaa
Anvian yhtiökokouksen valtakirjoja.
Juha Kemppainen / Yle

Anvian osakkeita omistavien S4F Oy:n tytäryhtiöiden ja Elisan nostamien kanteiden lopputuloksia joudutaan odottamaan vielä pitkälle kevääseen. Etelä-Pohjanmaan käräjillä vireillä olevia kanteita ei käsitellä, ennen kuin Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tehnyt päätöksen Elisan nostamassa kanteessa.

Siinä Elisa vaatii Anvian tekemiä osakejärjestelyjä pätemättömiksi. Tämä käsittely on kirjallisessa vaiheessa, eikä asian jatkosta ole vielä mitään aikataulua. Kaikki kanteet saattavat johtaa suullisiin oikeuskäsittelyihin. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa on nimetty henkilötodistajia, mikä viittaa siihen, että oikeuskäsittelyyn oltaisiin menossa.

Tähän mennessä Anvia on ollut voitollisempi osapuoli oikeuden päätöksissä - käräjäoikeus esimerkiksi hylkäsi Elisan yhtiökokoukseen vaatiman turvaamistoimen, jonka turvin Elisa sai Anvian hallintoneuvostoon maksimimäärän uusia edustajia. Tämä puolestaan johti siihen, että viime toukokuun yhtiökokouksessa valittu hallintoneuvosto asetettiin toimenpidekieltoon.

Asiat ratkomatta vielä yhtiökokouksessa?

Tällä hetkellä Anvian vanha hallintoneuvosto jatkaa edelleen päätösvaltaisena toimielimenä. Tästä kokoonpanosta on jonkin verran epämielisyyttä osapuolten kesken, mutta näin on joka tapauksessa tulkittu.

Lisäksi saattaa olla, että Anvian seuraava yhtiökokous käydään tilanteessa, jossa asioita ei ole vielä ratkottu. Jos tuolloin ollaan yhtä erimielisiä kuin viime toukokuussa, samanlainen kanneprosessi saattaa jatkua.

– Kyllä tämä syö kaikkien resursseja, toteaa hallintoneuvoston puheenjohtaja Juha Luukko, ja toivoo että yhtiöt löytäisivät keinoja yhteistyöhön. Samalla linjalla on Elisan talous- ja rahoitusjohtaja Jari Kinnunen.

– Oikeuskäsittelyt elävät omaa elämäänsä. Yritetään saada yhteistyötä eteenpäin, molempien yhtiöiden vahvuuksia hyödyntämällä saataisiin asiakkaille paras mahdollinen lopputulos, Kinnunen sanoo.

Artikkelia korjattu 12.1. klo 9:27: Anvia ei ole itse nostanut kannetta Elisaa vastaan, vaan Anvian osakkeita omistavan S4F Oy:n tytäryhtiöt Dignus Oy, Puhelinvoima Oy ja Lännen Viestintä Oy ovat nostaneet moitekanteen yhtiökokouksen päätöksiä vastaan.