Yksin joulua viettävä Raimo tietää: Parasta joulussa on kun saa vain olla

Kuopiolaiseläkeläisen joulu menee omassa rauhassa. Raimo Himanen nauttii rauhallisesta ja hiljaisesta joulusta. Yksin elävä mies ei kaipaa seuraa joulunviettoon.

joulu
Lähikuvassa joulukuusi. Olkikoristeita, sähkökynttilä ja käpyjä.
Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Kuopiolainen Raimo Himanen viettää joulua perinteisesti yksin. Taidealalla omaa yritystä yli 30 vuotta pyörittänyt Himanen myi yrityksensä viisi vuotta sitten. Eläkkeellä entinen yrittäjä on taloudellisesti tiukoilla, sillä työeläke on pieni. Tuloja lisää kansaneläke ja asumistuki.

Oma talous on pyöritettävä runsaan 1 000 euron kuukausituloilla. 65-vuotias Himanen elää säästeliäästi ja luonnehtii itseään vähävaraiseksi.

– Luovuin yrityksestä sopivaan aikaan. Iso lohtu on se, että terveyteni on hyvä. Minulla ei ole mitään sairauksia eikä tarvitse syödä yhtään pilleriä.

Himanen käy kerran viikossa hakemassa lahjoitusruokaa Kuopion ruoka-avusta. Tällä viikolla kassiin tuli muun muassa keittokinkkua, revittyä possua, maitoa, jugurttia, pullaa ja munkkeja.

– Tämä on taloudellisesti iso apu. Ei näitä niin vain kaupasta ostettaisi.

Raimo Himanen käy usein Kuopion keskustassa. Arki rullaa säännöllisellä päivärytmillä. Vuokran ja ruuan lisäksi rahaa menee ainakin kotivakuutukseen, sähköön ja puhelimeen. Tietokonetta mies ei käytä.

Luksusta voisi joskus ostaa

Yhteiskunnan taloudellinen tilanne näkyy ruokajonoissa. Himasen mukaan ruokajonot ovat pidentyneet tänä vuonna. Kuopiossa jonossa on tyypillisesti 150–200 ihmistä.

– Joskus olisi kivaa saada jotain luksusta ettei tarvitsisi laskukoneen kanssa kulkea kaupassa ja miettiä rahoja. Voisipa joskus ajatella, että otan tuon, maksoi mitä tahansa, mutta nyt se ei käy.

Kerrostalossa asuvalle miehelle joululla on tärkeä merkitys. Kuusi ja kynttilät ovat kuuluneet jouluisaan kotiin jo lapsuudesta lähtien.

– Joulupöytäni on ihan tavallinen. Löytyy graavilohet, kinkku, rosolli sekä porkkana- ja lanttulaatikko.

Joulu on Raimo Himaselle rauhoittumisen aikaa. Miehellä ei ole sukulaisia Kuopiossa ja joulu menee omassa rauhassa. Jouluohjelmaan kuuluu myös sauna.

– Se on ihan traditio, että olen joulun yksin. Yrittäjäaikana sain olla viisi päivää viikossa ihmisten kanssa tekemisissä. Jouluna tekee mieli rauhoittua ja olla yksin.

Himanen arvioi saavansa ehkä jonkun joululahjan. Mies itse ostaa kukkia ja tekee kukka-asetelmia lahjoiksi.

– Ei ole mitään järkeä ostaa kukkakaupasta valmiita 40 euron hintaisia asetelmia kun osaan tehdä itse.

Valot luovat tunnelmaa

Joulutunnelma lähtee vahvasti valoista. Himanen virittelee parvekkeelleen ja ikkunoille jouluvaloja.

– Joulurauha tulee viimeistään aattona puoliltapäivin kun Turku julistaa joulurauhan. Joulurauhan julistuksen katsominen televisiosta on yksi Raimo Himasen tärkeistä jouluperinteistä.

Rauhallisen ja hiljaisen joulun viettävä mies kiteyttää tunnelmansa tiiviisti.

– Parasta joulussa on se kun saa vain olla. Hiljaisuudestakin voi nauttia, toteaa Raimo Himanen.