1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskunta

Tolppanen puheliain, Koski vähäpuheisin ja Strand eniten poissa eduskunnasta

Pohjalaisten kansanedustajien edesottamukset uuden eduskunnan istuntokaudella jakautuvat kohtuullisen selvästi oppositio- ja hallituspuoluelinjalla. Oppositio on tehnyt reippaasti talousarvioaloitteita ja puhunut paljon. Silti puheliain kansanedustaja oli perussuomalaisten Maria Tolppanen. Kokoomuksen Susanna Koski oli taas vaiteliain kansanedustaja.

Kuva: Seppo Suvela / Yle

Kansanedustajien ensimmäinen istuntokausi eduskunnassa on poliittisesti ollut varsin värikäs. Hallitus on ajanut yhteiskuntasopimusta kuin käärmettä pyssyyn ja keppinä on käytetty kilpailukykypakettia.

Toinen iso haaste oli turvapaikanhakijoiden vyöry. Kansanedustajien mukaan ilmapiiri eduskunnassa on silti ollut leppoisa.

– Pakolaisten tulva toki yllätti, mutta eduskunta on ollut pakolaispolitiikasta varsin yksimielinen, miettii Keskustan kansanedustaja Lasse Hautala.

– Uskon yhteiskuntasopimuksen syntyvän. Minusta osapuolten pitäisi osoittaa, että heillä on rooli tulevaisuudessakin, sanoo RKP:n Joakim Strand.

Tolppanen puheliain – Koski vaiteliain

Pohjalaisista kansanedustajista puheita täysistunnoissa piti eduskunnan laskurin mukaan joulukuun alkuun mennessä eniten perussuomalaisten Maria Tolppanen. Hänelle kertyi 70 esiintymistä. RKP:n Anna-Maja Henriksson ja kristillisdemokraattien Peter Östman puhuivat 62 kertaa. Keskustan edustajista eniten äänessä olivat Antti Kurvinen ja Tuomo Puumala, molemmilla 25 puhetta.

Vähiten sanottavaa eduskunnassa oli kokoomuksen edustajilla Paula Risikolla ja Susanna Koskella. Risikko kuuluu eduskunnan puhemiehistöön, joten hänen puhumattomuutensa on luonnollista. Sen sijaan Susanna Kosken yksi puheenvuoro tuntuu jopa aloittelevalle kansanedustajalle vähältä.

Oppositio aloitteellinen

Talousarvio- ja lakialoitteita on tehtailtu ahkerimmin oppositioon kuuluvien kansanedustajien työhuoneissa. Anna-Maja Henriksson sai aikaan 25, Peter Östman 21 ja SDP:n Harry Wallin 17 kappaletta. 

Kirjallisia kysymyksiä hallitukselle tehtiin varsin tasaiseen tahtiin. Perussuomalaisten Vesa-Matti Saarakkala ja Maria Tolppanen kyselivät muita ahkerammin; Saarakkala turvapaikanhakijoista ja maahanmuuttopolitiikasta, Tolppanen Isis-järjestössä vierailleiden maahanpääsystä ja kerjäläisistä.

Yksi oli joukosta poissa

Kansanedustajamme olivat vaalien jälkeen varsin tunnollisesti eduskunnan täysistunnoissa läsnä. Jokunen onnistui olemaan kaikissa istunnoissa, muille kertyi pari kolme poissaoloa. Sairaudet pitivät muutamaa kansanedustajaa muita enemmän istunnoista poissa.

RKP:n kansanedustaja Joakim Strand oli muita enemmän muualla kuin istuntosalissa. Hänelle kertyi 11 poissaoloa. Uuden kansanedustajan mukaan tärkeintä ei ole painella istuntosalissa äänestysnappia, vaan lobata ja luoda suhteita.

– Kyse on kontaktien luomisesta ja siinä olen onnistunut hyvin. Joskus pitää olla lobbaamassa Brysselissä, joskus Ruotsissa. Jos on tärkeitä asioita, niin hyvällä omallatunnolla olisin vielä enemmän poissa, vakuuttaa Joakim Strand.

Tiedot kansanedustajien puheista, aloitteista ja kirjallisista kysymyksistä sekä poissaoloista on kerätty eduskunnan tietojärjestelmästä. Selvitys ei kata istuntokautta aivan loppuun saakka.